Gofry nie muszą bosko smakować tylko w kurortowych budkach. Z łatwością możesz samodzielnie przygotować najlepsze, chrupiące i zarazem delikatne wafle. Musisz jedynie pamiętać o dwóch banalnych, ale istotnych rzeczach. Po pierwsze - jak każde ciasto z mąką, ciasto na gofry musi "odpocząć". Chodzi o gluten - musi on spęcznieć, co sprawi, że gofry (ale także placuszki czy naleśniki) wychodzą jędrne i nie rozpadają się na patelni czy gofrownicy. Po drugie - białka. Żeby gofry wyszły puszyste, białka należy ubić osobno na sztywną pianę. Teraz znasz już oba sekrety. Czas na przepis.
Składniki:
Takie gofry to synonim nieba w gębie. Najlepiej smakują z bitą śmietaną i owocami, ale posypane cukrem pudrem także są pyszne. Jeśli chcesz nieco odczarować jesienną aurę, masz na to najlepszy przepis.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.