Jak zrobić gofry takie jak z budki nad morzem? Poznaj dwa sekrety, jeden dotyczy białek

Gofry to świetny pomysł na jesienną chandrę i sposób na powrót do wakacyjnych wspomnień. Przepis na gofry jest bardzo łatwy i dziś chętnie zdradzimy wam dwa sekrety , dzięki którym wyjdą idealne. Jeśli je zapamiętasz, twoje gofry będą smakowały lepiej niż w budce nad morzem.
Zobacz wideo

Gofry nie muszą bosko smakować tylko w kurortowych budkach. Z łatwością możesz samodzielnie przygotować najlepsze, chrupiące i zarazem delikatne wafle. Musisz jedynie pamiętać o dwóch banalnych, ale istotnych rzeczach. Po pierwsze - jak każde ciasto z mąką, ciasto na gofry musi "odpocząć". Chodzi o gluten - musi on spęcznieć, co sprawi, że gofry (ale także placuszki czy naleśniki) wychodzą jędrne i nie rozpadają się na patelni czy gofrownicy. Po drugie - białka. Żeby gofry wyszły puszyste, białka należy ubić osobno na sztywną pianę. Teraz znasz już oba sekrety. Czas na przepis.

Ulubiona jajecznica królowej Elżbiety II. Zawierała dwa sekretne składniki.Królowa Elżbieta uwielbiała tę jajecznicę. Szef kuchni zdradził dwa składniki

Jak zrobić gofry?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej typu 500 lub 650
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (może być lekko gazowana)
  • ok. 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli

Gofry - sposób wykonania:

  1. Na samym początku pracy upewnij się, że wszystkie skalniki mają temperaturę pokojową. Jeśli tak, najpierw oddziel żółtka od białek. 
  2. Żółtka dodaj do miski, wlej mleko i wodę i zmiksuj. Następnie stopniowo przesiewaj mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia i na samym końcu wlej olej i zmiksuj. Ciasto odłóż na 5-8 minut.
  3. Kiedy ciasto odpoczywa, ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Następnie szpatułką dodawaj pianę z białek, delikatnie mieszając ciasto, by nie uszkodzić struktury białek. 
  4. Przygotuj gofrownicę i lekko natłuść ją olejem. Na rozgrzane blaszki wlewaj porcje ciasta i smaż gofry, aż apetycznie się zezłocą. Czas ich smażenia zależy od mocy gofrownicy.

Sok z malin na zimę - jeszcze dwa dni i można zlewaćJak zrobić sok z malin na zimę? Pomoże metoda "na dwa palce"

Takie gofry to synonim nieba w gębie. Najlepiej smakują z bitą śmietaną i owocami, ale posypane cukrem pudrem także są pyszne. Jeśli chcesz nieco odczarować jesienną aurę, masz na to najlepszy przepis.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: