• Link został skopiowany

Jak zrobić gofry takie jak z budki nad morzem? Poznaj dwa sekrety, jeden dotyczy białek

Gofry to świetny pomysł na jesienną chandrę i sposób na powrót do wakacyjnych wspomnień. Przepis na gofry jest bardzo łatwy i dziś chętnie zdradzimy wam dwa sekrety , dzięki którym wyjdą idealne. Jeśli je zapamiętasz, twoje gofry będą smakowały lepiej niż w budce nad morzem.
Gofry
Vladislav Noseek /Shutterstock
Zobacz wideo

Gofry nie muszą bosko smakować tylko w kurortowych budkach. Z łatwością możesz samodzielnie przygotować najlepsze, chrupiące i zarazem delikatne wafle. Musisz jedynie pamiętać o dwóch banalnych, ale istotnych rzeczach. Po pierwsze - jak każde ciasto z mąką, ciasto na gofry musi "odpocząć". Chodzi o gluten - musi on spęcznieć, co sprawi, że gofry (ale także placuszki czy naleśniki) wychodzą jędrne i nie rozpadają się na patelni czy gofrownicy. Po drugie - białka. Żeby gofry wyszły puszyste, białka należy ubić osobno na sztywną pianę. Teraz znasz już oba sekrety. Czas na przepis.

Jak zrobić gofry?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej typu 500 lub 650
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (może być lekko gazowana)
  • ok. 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli

Gofry - sposób wykonania:

  1. Na samym początku pracy upewnij się, że wszystkie skalniki mają temperaturę pokojową. Jeśli tak, najpierw oddziel żółtka od białek. 
  2. Żółtka dodaj do miski, wlej mleko i wodę i zmiksuj. Następnie stopniowo przesiewaj mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia i na samym końcu wlej olej i zmiksuj. Ciasto odłóż na 5-8 minut.
  3. Kiedy ciasto odpoczywa, ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Następnie szpatułką dodawaj pianę z białek, delikatnie mieszając ciasto, by nie uszkodzić struktury białek. 
  4. Przygotuj gofrownicę i lekko natłuść ją olejem. Na rozgrzane blaszki wlewaj porcje ciasta i smaż gofry, aż apetycznie się zezłocą. Czas ich smażenia zależy od mocy gofrownicy.

Takie gofry to synonim nieba w gębie. Najlepiej smakują z bitą śmietaną i owocami, ale posypane cukrem pudrem także są pyszne. Jeśli chcesz nieco odczarować jesienną aurę, masz na to najlepszy przepis.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: