Jak suszyć grzyby w piekarniku? Jeden błąd i będą do wyrzucenia. Pamiętaj o kilku zasadach

Jak suszyć grzyby w piekarniku? To pytanie z pewnością zadają sobie ci, którzy każdy wolny poranek poświęcają na grzybobranie. Jeśli zbiory będą na tyle dorodne, że nie jesteśmy w stanie ich przejeść, warto pomyśleć o suszeniu grzybów. Nie potrzebujemy jednak do tego żadnego specjalistycznego sprzętu. Wystarczy piekarnik.

Jesień rozgościła się już w naszym kraju na dobre, więc warto skorzystać z darów, które oferuje. Z doniesień wynika, że w lasach można spotkać wiele grzybów, zatem nie ma na co czekać! Są pysznym dodatkiem do sosów, makaronów czy mięsa. Ich smak i aromat można zatrzymać na dłużej, wystarczy dobrze je wysuszyć. Jak to zrobić? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Congee grzybowe - oryginalne i pyszne. Zrób je w domu!

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Ważne jest przygotowanie

Suszenie grzybów w piekarniku nie jest trudne. Trzeba jednak pamiętać o pewnych zasadach, dzięki którym będzie można przechowywać je dłużej. Bardzo ważne jest przygotowanie grzybów do suszenia. Należy zrobić selekcję i odrzucić wszystkie uszkodzone grzyby - nadgryzione przez zwierzęta lub nadpsute. Grzyby, które nadają się do suszenia, należy delikatnie wyczyścić szczoteczką i ściereczką. Pod żadnym pozorem nie należy moczyć grzybów w wodzie, gdyż nasiąkną i będzie zdecydowanie trudniej je wysuszyć.

Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Suszenie grzybów w piekarniku. Zastosuj się do tych zasad

  • duże grzyby należy przekroić na mniejsze części, dzięki czemu szybciej wyschną,
  • suszyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na specjalnej siatce do grzybów,
  • piekarnik należy nastawić na około 40 - 50 stopni Celsjusza, najlepiej na termoobieg,
  • podczas suszenia warto mieć lekko uchylone drzwiczki piekarnika, aby para wodna mogła swobodnie się wydostawać,
  • grzyby należy rozłożyć szeroko na blasze, aby nie nachodziły na siebie nawzajem,
  • podczas suszenia przewracaj grzyby co jakiś czas, aby równomiernie schły.
Więcej o:
Copyright © Agora SA