Jesień rozgościła się już w naszym kraju na dobre, więc warto skorzystać z darów, które oferuje. Z doniesień wynika, że w lasach można spotkać wiele grzybów, zatem nie ma na co czekać! Są pysznym dodatkiem do sosów, makaronów czy mięsa. Ich smak i aromat można zatrzymać na dłużej, wystarczy dobrze je wysuszyć. Jak to zrobić? Podpowiadamy.
Suszenie grzybów w piekarniku nie jest trudne. Trzeba jednak pamiętać o pewnych zasadach, dzięki którym będzie można przechowywać je dłużej. Bardzo ważne jest przygotowanie grzybów do suszenia. Należy zrobić selekcję i odrzucić wszystkie uszkodzone grzyby - nadgryzione przez zwierzęta lub nadpsute. Grzyby, które nadają się do suszenia, należy delikatnie wyczyścić szczoteczką i ściereczką. Pod żadnym pozorem nie należy moczyć grzybów w wodzie, gdyż nasiąkną i będzie zdecydowanie trudniej je wysuszyć.
Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl