Przepis na grzyby z dodatkiem parmezanu. Szybka przekąska Magdy Gessler pełna leśnego aromatu

Przepis na grzyby nie musi być skomplikowany. Wystarczy, że użyjemy kilku sprawdzonych składników, dzięki którym uda się nam wydobyć wyjątkowy smak i aromat leśnych zbiorów. Kiedy chcemy przekąsić coś smacznego, warto tak jak Magda Gessler, dodać nieco parmezanu do naszej potrawy. Dzięki temu nasze danie nabierze wyjątkowego charakteru.
Zobacz wideo Magda Gessler zachwycona manierami wnuczki: Elegancka Nena

Przepis na grzyby Magdy Gessler jest niecodzienną propozycją przygotowania przekąski z leśnych zbiorów. Choć zazwyczaj decydujemy się na ususzenie lub marynowanie grzybów, to jednak warto pozostawić ich niewielką część, aby przyrządzić danie ze świeżych prawdziwków.

Szokujące ceny grzybów. Zapłacimy krocie za kilogram. 'Najwyżej będzie mniej grzybków w barszczu'Szokujące ceny grzybów. Zapłacimy krocie. "Będzie mniej grzybków w barszczu"

Przepis na grzyby Magdy Gessler z nutą parmezanu

Grzyby nie muszą lądować wyłącznie w sosie śmietanowym, barszczu, czy pierogach. Aby nieco odczarować ich powszechne zastosowanie w kuchni, prezentujemy przepis na grzyby Magdy Gessler. Jego oryginalną treść możemy znaleźć również w najnowszym numerze dwutygodnika "Show". Jest prosty, a jednocześnie niebanalny. 

Składniki:

  • kg prawdziwków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g parmezanu lub sera pecorino,
  • rozmaryn,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • gruba sól morska,
  • czarny pieprz świeżo zmielony.

Jeśli nie udało się nam zebrać odpowiedniej ilości prawdziwków, możemy śmiało dodać inne grzyby. Pyszne będą także podgrzybki, borowiki ceglastopore, czy maślaki.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Smażona kaniaJak usmażyć kanię? Ten grzyb to rarytas z patelni, ale jeden błąd może pozbawić go smaku

Przepis na grzyby z parmezanem. Sposób przygotowania

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy ze ściółki. Sprawdzamy, czy nie ma robaków. Dzielimy na części. Ogonki odkładamy na bok. Możemy przeznaczyć je do suszenia.
  2. Pod chłodną, bieżącą wodą dokładnie myjemy wszystkie kapelusze, pocierając lekko palcami. W ten sposób pozbędziemy się drobinek piasku.
  3. Na patelnię wylewamy oliwę i podgrzewamy, podsmażamy lekko czosnek, a następnie wyciągamy go z tłuszczu. 
  4. Na rozgrzany tłuszcz o aromacie czosnkowym wrzucamy grzyby i smażymy je przez około osiem minut na dużym ogniu. Czekamy, aż się zarumienią. Dodajemy rozmaryn i smażymy, zmniejszając ogień. 
  5. Tak przygotowaną przekąskę Magdy Gessler przekładamy do miseczki i posypujemy parmezanem. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Więcej o: