Zobacz wideo Magda Gessler zachwycona manierami wnuczki: Elegancka Nena
Przepis na grzyby Magdy Gessler jest niecodzienną propozycją przygotowania przekąski z leśnych zbiorów. Choć zazwyczaj decydujemy się na ususzenie lub marynowanie grzybów, to jednak warto pozostawić ich niewielką część, aby przyrządzić danie ze świeżych prawdziwków.
Przepis na grzyby Magdy Gessler z nutą parmezanu
Grzyby nie muszą lądować wyłącznie w sosie śmietanowym, barszczu, czy pierogach. Aby nieco odczarować ich powszechne zastosowanie w kuchni, prezentujemy przepis na grzyby Magdy Gessler. Jego oryginalną treść możemy znaleźć również w najnowszym numerze dwutygodnika "Show". Jest prosty, a jednocześnie niebanalny.
Składniki:
- kg prawdziwków,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g parmezanu lub sera pecorino,
- rozmaryn,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- gruba sól morska,
- czarny pieprz świeżo zmielony.
Jeśli nie udało się nam zebrać odpowiedniej ilości prawdziwków, możemy śmiało dodać inne grzyby. Pyszne będą także podgrzybki, borowiki ceglastopore, czy maślaki.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na grzyby z parmezanem. Sposób przygotowania
- Grzyby dokładnie oczyszczamy ze ściółki. Sprawdzamy, czy nie ma robaków. Dzielimy na części. Ogonki odkładamy na bok. Możemy przeznaczyć je do suszenia.
- Pod chłodną, bieżącą wodą dokładnie myjemy wszystkie kapelusze, pocierając lekko palcami. W ten sposób pozbędziemy się drobinek piasku.
- Na patelnię wylewamy oliwę i podgrzewamy, podsmażamy lekko czosnek, a następnie wyciągamy go z tłuszczu.
- Na rozgrzany tłuszcz o aromacie czosnkowym wrzucamy grzyby i smażymy je przez około osiem minut na dużym ogniu. Czekamy, aż się zarumienią. Dodajemy rozmaryn i smażymy, zmniejszając ogień.
- Tak przygotowaną przekąskę Magdy Gessler przekładamy do miseczki i posypujemy parmezanem. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.