Aromatyczna zupa grzybowa z przepisu Magdy Gessler. Zaskakujący smak podbija dodatek sera

Jesienna aura sprzyja leśnym spacerom. Warto wybrać się na grzyby, bo mamy ich w tym roku cały wysyp. Co z nich ugotować? Najlepsza będzie zupa grzybowa z przepisu Magdy Gessler. Smaczna, pożywna, rozgrzewająca - zdradzamy przepis.

Jesień, czas grzybobrania, to idealna pora na ugotowanie zupy grzybowej. Talerz takiego dobrodziejstwa rozgrzeje po powrocie do domu, będzie doskonała jako główne danie obiadowe. Jak ją zrobić, aby była wyśmienita i aromatyczna? Magda Gessler dodaje do niej sera korycińskiego.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Zupa grzybowa z przepisu Magdy Gessler. Przepyszna, aromatyczna i zdrowa. Idealna na jesień

Przepis na obłędnie pyszną zupę grzybową z serem korycińskim pochodzi z książki Magdy Gessler, pt. "Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny".

Składniki:

  • 200 g suszonych grzybów,
  • 2 duże marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • por,
  • kawałek białej kapusty,
  • duża cebula,
  • 1,5 l bulionu mięsnego, 
  • 2 łyżki masła,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • ok. 200 g sera korycińskiego (najlepiej z czarnuszką),
  • koperek.

Przygotowanie:

  1. Umyć grzyby i zalać letnią wodą. Odstawić na całą noc do namoczenia. 
  2. Pokroić grzyby w paski. UWAGA: nie wylewać wody, w której się moczyły!
  3. Umyć marchew, pietruszkę, kapustę, seler i por.
  4. Zetrzeć warzywa na dużych oczkach. Por posiekać w paski.
  5. Obrać i pokroić w kostkę cebulę.
  6. Roztopić masło w garnku, dodać cebulę i zeszklić ją co jakiś czas mieszając.
  7. Wrzucić do garnka grzyby i przesmażyć całość. 
  8. Dolać gorący bulion i wodę, w której moczyły się grzyby.
  9. Gotować na małym ogniu przez około 45 minut. Doprawić solą i pieprzem. 
  10. Pokroić w kostkę ser i dorzucić do zupy tuż przed końcem gotowania. Gotową zupę posypać koperkiem.

Zupę można podawać z grzankami.

Co do zupy? Można dodać makaron albo ziemniaki 

Oprócz grzanek świetnym dodatkiem będzie makaron, np. świderki. Jeśli ktoś lubi tradycyjne dania, makaron można zastąpić ziemniakami. Podaną w talerzu można ozdobić łyżką gęstej śmietany.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.