Jesień, czas grzybobrania, to idealna pora na ugotowanie zupy grzybowej. Talerz takiego dobrodziejstwa rozgrzeje po powrocie do domu, będzie doskonała jako główne danie obiadowe. Jak ją zrobić, aby była wyśmienita i aromatyczna? Magda Gessler dodaje do niej sera korycińskiego.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Zupa grzybowa z przepisu Magdy Gessler. Przepyszna, aromatyczna i zdrowa. Idealna na jesień
Przepis na obłędnie pyszną zupę grzybową z serem korycińskim pochodzi z książki Magdy Gessler, pt. "Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny".
Składniki:
- 200 g suszonych grzybów,
- 2 duże marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- por,
- kawałek białej kapusty,
- duża cebula,
- 1,5 l bulionu mięsnego,
- 2 łyżki masła,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- ok. 200 g sera korycińskiego (najlepiej z czarnuszką),
- koperek.
Przygotowanie:
- Umyć grzyby i zalać letnią wodą. Odstawić na całą noc do namoczenia.
- Pokroić grzyby w paski. UWAGA: nie wylewać wody, w której się moczyły!
- Umyć marchew, pietruszkę, kapustę, seler i por.
- Zetrzeć warzywa na dużych oczkach. Por posiekać w paski.
- Obrać i pokroić w kostkę cebulę.
- Roztopić masło w garnku, dodać cebulę i zeszklić ją co jakiś czas mieszając.
- Wrzucić do garnka grzyby i przesmażyć całość.
- Dolać gorący bulion i wodę, w której moczyły się grzyby.
- Gotować na małym ogniu przez około 45 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- Pokroić w kostkę ser i dorzucić do zupy tuż przed końcem gotowania. Gotową zupę posypać koperkiem.
Zupę można podawać z grzankami.
Co do zupy? Można dodać makaron albo ziemniaki
Oprócz grzanek świetnym dodatkiem będzie makaron, np. świderki. Jeśli ktoś lubi tradycyjne dania, makaron można zastąpić ziemniakami. Podaną w talerzu można ozdobić łyżką gęstej śmietany.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl