Grzyby w sosie śmietanowym - przepis. Poznaj składnik na wagę złota. Poezja smaku i aromatu na talerzu

Grzyby w sosie śmietanowym - przepis idealny na jesienne chłodne dni. Rozsmakują się w nim nawet największe niejadki, ponieważ jest obłędnie aromatyczny i kremowy. Idealnie komponuje się z makaronami czy sztuką mięsa. Nie warto dłużej zwlekać! Czas wybrać się na grzybobranie.

Jesienią sos grzybowy gości w kuchniach wielu Polaków. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak go przygotować, by smakował idealnie. Kluczem do sukcesu są nie tylko dobre grzyby. Ważny jest również inny składnik, dzięki któremu sos z grzybów stanie się bardziej kremowy.

Zobacz wideo Congee grzybowe - oryginalne i pyszne. Zrób je w domu!

Grzyby w sosie śmietanowym - przepis. Będzie obłędnie pyszny, ale nie zapomnij o jednym składniku

Grzyby w śmietanie to doskonały pomysł na jesienny obiad. Kluczem do sukcesu, czyli tego, by danie było aksamitnie kremowe i smakowało każdemu, jest odpowiednia śmietana. Do tego sosu śmietanowego powinniśmy użyć śmietanki 30 proc., która nada mu lekkości i delikatnej słodyczy. Jeśli postawimy na śmietanę na przykład 18 proc., to sos będzie kwaśny.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów,
  • 250 ml śmietany 30 proc.,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Grzyby w śmietanie - obłędnie pyszny sos grzybowy. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Grzyby oczyszczamy dokładnie, a następnie kroimy w grube plasterki.
  2. Cebulę obieramy i siekamy w piórka.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i czekamy, aż się rozpuści. Dorzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
  4. Dodajemy grzyby, które doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na patelni i smażymy na średnim ogniu przez około kilka minut.
  5. Po około 5 minutach na patelnię wylewamy śmietankę i dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy, zmniejszając ogień.
  6. Sos grzybowy ze śmietaną dusimy przez około 15 minut.
  7. Podajemy na talerzu z posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z mięsem i ziemniakami bądź makaronem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA