Jesienią sos grzybowy gości w kuchniach wielu Polaków. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak go przygotować, by smakował idealnie. Kluczem do sukcesu są nie tylko dobre grzyby. Ważny jest również inny składnik, dzięki któremu sos z grzybów stanie się bardziej kremowy.
Zobacz wideo Congee grzybowe - oryginalne i pyszne. Zrób je w domu!
Grzyby w sosie śmietanowym - przepis. Będzie obłędnie pyszny, ale nie zapomnij o jednym składniku
Grzyby w śmietanie to doskonały pomysł na jesienny obiad. Kluczem do sukcesu, czyli tego, by danie było aksamitnie kremowe i smakowało każdemu, jest odpowiednia śmietana. Do tego sosu śmietanowego powinniśmy użyć śmietanki 30 proc., która nada mu lekkości i delikatnej słodyczy. Jeśli postawimy na śmietanę na przykład 18 proc., to sos będzie kwaśny.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
- 500 g świeżych grzybów,
- 250 ml śmietany 30 proc.,
- 3 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki.
Grzyby w śmietanie - obłędnie pyszny sos grzybowy. Sposób przygotowania krok po kroku
- Grzyby oczyszczamy dokładnie, a następnie kroimy w grube plasterki.
- Cebulę obieramy i siekamy w piórka.
- Na patelni rozgrzewamy masło i czekamy, aż się rozpuści. Dorzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
- Dodajemy grzyby, które doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na patelni i smażymy na średnim ogniu przez około kilka minut.
- Po około 5 minutach na patelnię wylewamy śmietankę i dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy, zmniejszając ogień.
- Sos grzybowy ze śmietaną dusimy przez około 15 minut.
- Podajemy na talerzu z posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z mięsem i ziemniakami bądź makaronem.