Grzyby w sosie śmietanowym - przepis. Poznaj składnik na wagę złota. Poezja smaku i aromatu na talerzu

Grzyby w sosie śmietanowym - przepis idealny na jesienne chłodne dni. Rozsmakują się w nim nawet największe niejadki, ponieważ jest obłędnie aromatyczny i kremowy. Idealnie komponuje się z makaronami czy sztuką mięsa. Nie warto dłużej zwlekać! Czas wybrać się na grzybobranie.

Jesienią sos grzybowy gości w kuchniach wielu Polaków. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak go przygotować, by smakował idealnie. Kluczem do sukcesu są nie tylko dobre grzyby. Ważny jest również inny składnik, dzięki któremu sos z grzybów stanie się bardziej kremowy.

Zobacz wideo Congee grzybowe - oryginalne i pyszne. Zrób je w domu!

Grzyby w sosie śmietanowym - przepis. Będzie obłędnie pyszny, ale nie zapomnij o jednym składniku

Grzyby w śmietanie to doskonały pomysł na jesienny obiad. Kluczem do sukcesu, czyli tego, by danie było aksamitnie kremowe i smakowało każdemu, jest odpowiednia śmietana. Do tego sosu śmietanowego powinniśmy użyć śmietanki 30 proc., która nada mu lekkości i delikatnej słodyczy. Jeśli postawimy na śmietanę na przykład 18 proc., to sos będzie kwaśny.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Makaron cytrynowyObiad bez mięsa. Sprawdź połączenie tych kilku prostych składników

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów,
  • 250 ml śmietany 30 proc.,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Zupa grzybowaZupa grzybowa z ziemniakami - przepis. Tej jesieni króluje na stołach

Grzyby w śmietanie - obłędnie pyszny sos grzybowy. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Grzyby oczyszczamy dokładnie, a następnie kroimy w grube plasterki.
  2. Cebulę obieramy i siekamy w piórka.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i czekamy, aż się rozpuści. Dorzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
  4. Dodajemy grzyby, które doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na patelni i smażymy na średnim ogniu przez około kilka minut.
  5. Po około 5 minutach na patelnię wylewamy śmietankę i dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy, zmniejszając ogień.
  6. Sos grzybowy ze śmietaną dusimy przez około 15 minut.
  7. Podajemy na talerzu z posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z mięsem i ziemniakami bądź makaronem.
Więcej o: