Domowe masło w kilka minut? To możliwe! Sprawdziłam trik ze słoikiem

Masło to jeden z tych produktów, bez których nie wyobrażam sobie gotowania. Dodaje niepowtarzalnej kremowości w risotto, doskonale pasuje do jesiennych grzybów i jajecznicy, jest bazą ciast, aksamitnych naleśników i pieczonych ziemniaków. I choć najlepiej smakowało kilkadziesiąt lat temu u babci, na wsi, egzamin zdaje też domowe masło ze słoika. Wypróbowałam prosty sposób na jego przygotowanie.

Kiedy byłam małą dziewczynką, na wakacje jeździłam do dziadków, na wieś. Blisko domu pasły się krowy, które trzeba było wydoić rano i wieczorem. Mleko zlewało się do kanek, a kiedy oddzieliło się je od śmietany - można było przygotować masło. Do dziś pamiętam babcię krzątającą się po wielkiej kuchni, która pilnowała piekącego się chleba i robiła najlepsze kanapki na świecie. 

Wystarczyły trzy składniki. Ciepły chleb, domowe masło i szczypta soli. Nigdy później nie jadłam już czegoś tak dobrego. Sentyment do masła pozostał, dlatego z ciekawością przetestowałam sposób na przygotowanie domowego smarowidła. Wystarczy słoik i śmietanka, która zawiera minimum 30 proc. tłuszczu. Później chwila cierpliwości i... masło gotowe. 

Suszenie grzybówW jakiej temperaturze suszyć grzyby? Błąd może sporo kosztować

Domowe masło w kilka minut

Potrzebujesz: śmietanki 30 lub 36 proc. oraz słoika. Opcjonalnie: szczypta soli.

Sposób przygotowania:

1. Schłodzoną śmietankę przelej do słoika. Zwróć uwagę, żeby nie sięgała dalej niż do połowy wysokości naczynia;

2. Do słoika możesz dodać też szczyptę soli;

3. Dokładnie zakręć słoik;

4. Potrząsaj słoikiem przez kilka minut. Mnie zajęło to 3 minuty. Nie przejmuj się, że najpierw utworzy się bita śmietana. Jeśli będziesz potrząsać słoikiem dalej, wytrąci się maślanka i stworzy się masło;

5. W trakcie potrząsania słoikiem możesz sprawdzić, czy utworzyła się już maślana kulka. Jeśli tak, odkręć naczynie i wyłóż masło na gazę lub włóż bezpośrednio do zimnej wody. Następnie odciśnij, uformuj kształt i przełóż do lodówki;

6. Do masła możesz dodać posiekane ulubione zioła. Smacznego!

Więcej o: