Ciasto z orzechami włoskimi bez grama mąki. Przygotuj orzechy, pozostałe składniki masz już w domu

Jesienna aura sprzyja domowym wypiekom, dlatego nie ma na co czekać. Ciasto z orzechami będzie wspaniałym deserem i przekąską. Sprawdzi się w różnych okolicznościach. Piękne i aromatyczne - będzie świetnym dodatkiem do kawy.

Przyszedł sezon na orzechy włoskie, dlatego warto wykorzystać moment i zrobić z nich coś dobrego. Jeśli szukasz pomysłu na deser, ciasto z orzechami włoskimi będzie wspaniałym rozwiązaniem. Jest łatwe w wykonaniu i nie potrzeba do niego wielu składników. Oto przepis na pyszne ciasto orzechowe. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Ciasto z orzechami włoskimi - przepis na elegancki deser bez mąki

Przepisów na ciasto orzechowe jest mnóstwo. Dziś przedstawiamy prosty przepis na aromatyczny deser.

Składniki:

  • szklanka zmielonych orzechów włoskich,
  • pół szklanki cukru,
  • cztery duże jajka,
  • trzy łyżki kakao w proszku,
  • tłuszcz do przygotowania blachy.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C na grzanie góra-dół bez termoobiegu.
  2. Zmielić orzechy włoskie na pył.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo orzechy i kakao. Masę należy dokładnie wymieszać.
  5. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie wmieszać ją delikatnie w masę z żółtek, cukru i orzechów.
  6. Przelać całą masę na natłuszczoną blachę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 st. C. 

Kiedy ciasto będzie gotowe, pozostaw je do wystudzenia na przynajmniej jedną godzinę. 

Wystudzone ciasto można polać polewą kakaową i przyozdobić całymi orzechami włoskimi. W ten sposób będzie ładnie się prezentowało.

Jak podawać ciasto z orzechami włoskimi? Najlepiej z dobrą kawą

Ciasto orzechowe będzie dobrze smakowało z filiżanką dobrej kawy. Serwując na talerzu można dodać obok niego bitą śmietanę i odrobinę bakalii, np. rodzynek. Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.