-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa grzybowa - przepis. U mnie nazywa się "dziadowska", a żeby była pyszna, trzeba dodać smaczne kuleczki
Zupa grzybowa - przepis. U mnie nazywa się "dziadowska", a żeby była pyszna, trzeba dodać smaczne kuleczki
Zupa grzybowa to przepis, bez którego nie wyobrażam sobie jesieni. W moim domu przepis na zupę grzybową jest dość charakterystyczny i na zmianę nazywamy ją "grzybówką" lub "zupą dziadowską". Sposób wykonania jest banalnie prosty, a najlepsze w tej zupie są oczywiście zacierki.
Zupa grzybowa to dla mnie rarytas i jak tylko zaczyna się sezon na grzyby, gości na moim stole przynajmniej dwa razy w tygodniu. Przepis jest bardzo prosty, a smak wzbogacają zacierki. Jak zrobić najlepszą grzybową?
Zupa grzybowa - przepis na najlepszy jesienny obiad
Składniki:
- 500 g dowolnych leśnych grzybów (polecam podgrzybki, uważam, że najlepiej smakują w tej zupie)
- 1,5 l dowolnego bulionu lub lekkiego rosołu
- 2 niewielkie marchewki
- 1 niewielka cebula
- 4 ziemniaki
- 1 szklanka mąki
- woda
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- 2 łyżki oleju lub łyżka smalcu
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim odrobinę oleju. Dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Chwilę podsmażaj, następnie zalej bulionem.
- Dodaj starta na tarce marchewkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Na odrobinie oleju podsmaż posiekaną cebulkę. Dodaj do zupy. Dodaj także 3-4 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Przygotuj zacierki. Do miski wsyp mąkę i dodaj odrobinę soli. Następnie wlej tyle wody, by uzyskać zwarte i jednolite ciasto. Następnie odrywaj z ciasta małe kawałki i w dłoniach formuj z nich kuleczki. Następnie wrzuć je do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze 5 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.