Makaron z grzybami leśnymi - aromatyczne danie na kolację dla dwojga. Odkryj wyjątkowy smak jesieni

Makaron z grzybami leśnymi będzie cudownym pomysłem na jesienną kolację. Lekkostrawny, aromatyczny, o intensywnym smaku. Jak przygotować to zniewalająco smakowite danie? Przedstawiamy prosty przepis, którego wykonanie nie zajmie wam dużo czasu.

Jesienna pora to czas grzybobrania, dlatego powinniśmy wykorzystać moment i przyrządzić coś naprawdę dobrego z borowików, rydzów czy kurek. Daniem, które nie będzie wymagało dużej ilości czasu na przygotowanie będzie makaron z grzybami leśnymi. Jak je zrobić? Oto przepis na kolację dla dwojga. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Makaron z grzybami leśnymi. Wykwintna kolacja, której smak zachwyci każdego

To proste, ale efektowne danie świetnie sprawdzi się jako pomysł na romantyczną kolację. Przedstawiamy proporcje na danie dla dwóch osób. 

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti albo tagliatelle,
  • 250 g grzybów, najlepiej borowików,
  • trzy łyżki oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • dwie łyżki masła,
  • pieprz,
  • sól,
  • pęczek pietruszki.

Tortilla (zdjęcie ilustracyjne) Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka

Tak przygotujesz makaron z dodatkiem grzybów

  1. Oczyść i umyj grzyby. Pokrój je na plasterki.
  2. Na dużej patelni rozpuść masło na małym ogniu. Kiedy będzie prawie całe rozpuszczone, dolej oliwę z oliwek. Podgrzej oliwę na małym ogniu i wrzuć na patelnię pokrojone grzyby. Dodaj ząbek czosnku.
  3. Posól i popieprz grzyby do smaku. Grzyby powinny dusić się około dziesięciu minut.
  4. Na koniec wyjmij z patelni ząbek czosnku, wyłącz gaz i pozostaw patelnię w cieple.
  5. Posiekaj bardzo drobno pietruszkę. 
  6. Ugotuj makaron al dente.
  7. Odcedź makaron i przełóż bezpośrednio na patelnię z grzybami i wymieszaj. Nie wylewaj całej wody z gotowania.
  8. Wsyp do makaronu posiekaną pietruszkę i dodaj chochelkę wody z gotowania, aby makaron nie był zbyt suchy.
  9. Serwuj danie od razu po jego przygotowaniu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: