Jesienna pora to czas grzybobrania, dlatego powinniśmy wykorzystać moment i przyrządzić coś naprawdę dobrego z borowików, rydzów czy kurek. Daniem, które nie będzie wymagało dużej ilości czasu na przygotowanie będzie makaron z grzybami leśnymi. Jak je zrobić? Oto przepis na kolację dla dwojga.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Makaron z grzybami leśnymi. Wykwintna kolacja, której smak zachwyci każdego
To proste, ale efektowne danie świetnie sprawdzi się jako pomysł na romantyczną kolację. Przedstawiamy proporcje na danie dla dwóch osób.
Składniki:
- 150 g makaronu spaghetti albo tagliatelle,
- 250 g grzybów, najlepiej borowików,
- trzy łyżki oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- dwie łyżki masła,
- pieprz,
- sól,
- pęczek pietruszki.
Tak przygotujesz makaron z dodatkiem grzybów
- Oczyść i umyj grzyby. Pokrój je na plasterki.
- Na dużej patelni rozpuść masło na małym ogniu. Kiedy będzie prawie całe rozpuszczone, dolej oliwę z oliwek. Podgrzej oliwę na małym ogniu i wrzuć na patelnię pokrojone grzyby. Dodaj ząbek czosnku.
- Posól i popieprz grzyby do smaku. Grzyby powinny dusić się około dziesięciu minut.
- Na koniec wyjmij z patelni ząbek czosnku, wyłącz gaz i pozostaw patelnię w cieple.
- Posiekaj bardzo drobno pietruszkę.
- Ugotuj makaron al dente.
- Odcedź makaron i przełóż bezpośrednio na patelnię z grzybami i wymieszaj. Nie wylewaj całej wody z gotowania.
- Wsyp do makaronu posiekaną pietruszkę i dodaj chochelkę wody z gotowania, aby makaron nie był zbyt suchy.
- Serwuj danie od razu po jego przygotowaniu.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl