Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szarlotka to klasyka gatunku, szczególnie jesienią. Słodko-kwaśne owoce zazwyczaj towarzyszą kruchemu lub drożdżowemu ciastu. Ten przepis się znacznie wyróżnia na tle pozostałych. Zapomnij o standardowej wersji i wypełnij jabłka słodkim miąższem, a później udekoruj.
Szarlotka w jabłku - jesienny klasyk w nowym wydaniu
Szarlotka w jabłku to hit wśród jesiennych łakoci. Standardowy przepis babci jest smaczny, jednak porównując go z tą oryginalną recepturą, zostaje daleko w tyle. Wystarczy wydrylować owoce, wypełnić wcześniej przygotowanym musem lub miąższem i przykryć warstwą ciasta. Efekt? Spektakularny i pyszne deser idealny na niespodziewane przyjście gości lub rodzinne spotkanie.
Przepis zaczerpnięty jest z profilu @dessert_fix na Instagramie. Wideo z przepisem na oryginalne Apple Pie polubiło ponad 101 tys. użytkowników. Receptura jest bardzo prosta, a efekt robi wrażenie. Kluczowe są jednak dodatki - tak przygotowana szarlotka świetnie smakuje z lodami, sosem karmelowym lub syropem klonowym.
Zobacz wideo Ciasto francuskie z jabłkami i Nutellą
Przepis na oryginalną szarlotkę w jabłku
Składniki:
- jabłka (ilość w zależności od porcji),
- cynamon,
- cukier brązowy,
- łyżka masła.
- niewielki skrawek ciasta kruchego - przepis znajdziesz tutaj,
do podania:
- lody waniliowe lub śmietankowe,
- sos karmelowy lub syrop klonowy.
Sposób przygotowania:
- Jabłka dokładnie myjemy, wierzchołek owocu odkrajamy. Przy pomocy gałki do lodów drylujemy miąższ. Gniazdo i pestki usuwamy, z kolei wnętrze jabłka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka.
- Do jabłka w rondelku dodajemy odrobinę cynamonu, masło i brązowy cukier. Dusimy aż owoc będzie miękki - konsystencja może przypominać mus, z kolei krótsze gotowanie pozwoli zachować lekko chrupkie cząstki. Tak przygotowane jabłka przekładamy do wydrylowanego owocu.
- Wierzch jabłka pokrywamy paseczkami kruchego ciasta. Układamy je, tworząc kratę lub splot szachownicy. Nadmiar ciasta odkrajamy, a wierzch smarujemy białkiem jaja.
- Na blachę wlewamy odrobinę wody. Umieszamy na niej jabłka i zapiekamy w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 200 st. C.
- Upieczone jabłka polewamy sosem karmelowym, a na wierzch lub obok deseru dodajemy gałkę lodów.