• Link został skopiowany

Szarlotka w jabłku. Wydryluj owoc i wypełnij słodkim miąższem. Takiej wersji jeszcze nie jadłeś!

Wśród jesiennych deserów i smakołyków króluje szarlotka. Ciasto z sezonowymi owocami doczekało się wielu oryginalnych wersji. Szarlotka w jabłku to przepis inny niż wszystkie. Wystarczy wydrylować jabłka, wypełnić słodkim miąższem i udekorować. Uczta wszystkich zmysłów jest gwarantowana!
Szarlotka w jabłku
Pixabay / Instagrm @dessert_fix

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szarlotka to klasyka gatunku, szczególnie jesienią. Słodko-kwaśne owoce zazwyczaj towarzyszą kruchemu lub drożdżowemu ciastu. Ten przepis się znacznie wyróżnia na tle pozostałych. Zapomnij o standardowej wersji i wypełnij jabłka słodkim miąższem, a później udekoruj. 

Szarlotka w jabłku - jesienny klasyk w nowym wydaniu

Szarlotka w jabłku to hit wśród jesiennych łakoci. Standardowy przepis babci jest smaczny, jednak porównując go z tą oryginalną recepturą, zostaje daleko w tyle. Wystarczy wydrylować owoce, wypełnić wcześniej przygotowanym musem lub miąższem i przykryć warstwą ciasta. Efekt? Spektakularny i pyszne deser idealny na niespodziewane przyjście gości lub rodzinne spotkanie. 

Przepis zaczerpnięty jest z profilu @dessert_fix na Instagramie. Wideo z przepisem na oryginalne Apple Pie polubiło ponad 101 tys. użytkowników. Receptura jest bardzo prosta, a efekt robi wrażenie. Kluczowe są jednak dodatki - tak przygotowana szarlotka świetnie smakuje z lodami, sosem karmelowym lub syropem klonowym.

 
Zobacz wideo Ciasto francuskie z jabłkami i Nutellą

Przepis na oryginalną szarlotkę w jabłku

Składniki:

  • jabłka (ilość w zależności od porcji),
  • cynamon,
  • cukier brązowy, 
  • łyżka masła.
  • niewielki skrawek ciasta kruchego - przepis znajdziesz tutaj,

do podania: 

  • lody waniliowe lub śmietankowe,
  • sos karmelowy lub syrop klonowy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jabłka dokładnie myjemy, wierzchołek owocu odkrajamy. Przy pomocy gałki do lodów drylujemy miąższ. Gniazdo i pestki usuwamy, z kolei wnętrze jabłka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka. 
  2. Do jabłka w rondelku dodajemy odrobinę cynamonu, masło i brązowy cukier. Dusimy aż owoc będzie miękki - konsystencja może przypominać mus, z kolei krótsze gotowanie pozwoli zachować lekko chrupkie cząstki. Tak przygotowane jabłka przekładamy do wydrylowanego owocu. 
  3. Wierzch jabłka pokrywamy paseczkami kruchego ciasta. Układamy je, tworząc kratę lub splot szachownicy. Nadmiar ciasta odkrajamy, a wierzch smarujemy białkiem jaja. 
  4. Na blachę wlewamy odrobinę wody. Umieszamy na niej jabłka i zapiekamy w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 200 st. C. 
  5. Upieczone jabłka polewamy sosem karmelowym, a na wierzch lub obok deseru dodajemy gałkę lodów. 
Więcej o: