Placki twarogowe - przepis idealny na śniadanie i do lunch boxa. Dodaj składnik kojarzony z sernikiem, a będą obłędne

Placki twarogowe to szybki i smaczny pomysł na śniadanie na słodko. Idealne sprawdzą się także jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Przepis jest banalnie prosty i każdy świetnie sobie z nim poradzi. Jednak żeby placki twarogowe wyszły jeszcze smaczniejsze, warto dodać składnik, który kojarzymy z sernikami. Chodzi o proszek budyniowy.
Zobacz wideo

Placki twarogowe to chyba najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia w dobrym humorze. Przepis jest bardzo prosty, a placuszki wychodzą delikatne i puszyste. Jak je zrobić? Nie zapomnij o waniliowym budyniu.

Placki twarogowe - przepis na słodki początek dnia

Składniki:

  • 200 g twarogu (możesz użyć gotowego z wiaderka)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 średnie jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia 

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka przełóż do miski.
  2. Do miski z żółtkami dodaj twaróg, oba cukry, proszek do pieczenia oraz proszek budyniowy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Do masy na placuszki stopniowo dodawaj pianę z białek i za pomocą szpatułki delikatnie całość wymieszaj, by nie uszkodzić struktury piany. 
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki i smaż na niewielkim ogniu, aż z obu stron będą puszyste.

Tak przygotowane placuszki świetnie smakują z owocami lub domową konfiturą. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.