Placki twarogowe to chyba najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia w dobrym humorze. Przepis jest bardzo prosty, a placuszki wychodzą delikatne i puszyste. Jak je zrobić? Nie zapomnij o waniliowym budyniu.
Zapomnij o mące i zasmażce. Istnieje lepszy sposób na zagęszczenie zupy
Placki twarogowe - przepis na słodki początek dnia
Składniki:
- 200 g twarogu (możesz użyć gotowego z wiaderka)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 średnie jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki cukru
- olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania:
- Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka przełóż do miski.
- Do miski z żółtkami dodaj twaróg, oba cukry, proszek do pieczenia oraz proszek budyniowy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do masy na placuszki stopniowo dodawaj pianę z białek i za pomocą szpatułki delikatnie całość wymieszaj, by nie uszkodzić struktury piany.
- Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki i smaż na niewielkim ogniu, aż z obu stron będą puszyste.
Tak przygotowane placuszki świetnie smakują z owocami lub domową konfiturą.
"Kurczak z lasu", czyli żółciak siarkowy. Smażony jest lepszy niż kania
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.