Jak zrobić syrop z cebuli? Tego składnika się tu nie spodziewasz. Babcia mówiła "Pij, to nie będziesz prychać"

Syrop z cebuli to babcine remedium na przeziębienie i jesienią zawsze powinniśmy mieć w lodówce chociaż słoiczek tego specyfiku. Pomaga zwalczyć infekcje, a w walce z kaszlem bije na głowę wszystkie pastylki. Jak zrobić syrop z cebuli? Nietypowy dodatek robi szał - chodzi o cynamon.
Zobacz wideo

Syrop z cebuli nie należał do moich ulubieńców smakowych w dzieciństwie, chociaż i tak wchodził mi lepiej niż mleko z miodem. Jednak właściwości syropu z cebuli są nieocenione i jak tylko przychodzi jesień, otwieram babciny przepiśnik i zabieram się za siekanie cebuli. Jak zrobić syrop z cebuli, żeby jeszcze wzmocnić jego działanie? Oprócz czosnku warto dodać także cynamon. Tak, wiem, że to dziwne połączenie, ale przeziębienie zmyka w podskokach już po pierwszej łyżeczce. Oto przepis babci na domowe remedium na jesienne "prychanie".

Syrop z cebuli - przepis

Składniki:

  • 3 cebule
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 plastry świeżego imbiru
  • cukier
  • opcjonalnie: kilka goździków

Sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek i imbir także. Przełóż do czystego, wyparzonego słoika.
  2. Dodaj sok z cytryny, cynamon oraz goździki. Następnie całość wymieszaj i ugnieć łyżką. Wierzch zasyp cukrem (2 łyżki powinny wystarczyć).
  3. Słoik pozostaw w temperaturze pokojowej. Na 12 godzin. Już po 2 godzinach możesz go przyjmować, ale najlepsze działanie będzie miał po upływie doby. Po ty czasie zakręć słoik i przechowuj w lodówce.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA