Fasolka po bretońsku może być jeszcze smaczniejsza. Wystarczy, że zrezygnujesz z kiełbasy na rzecz innego składnika

Fasolka po bretońsku to uwielbiane przez Polaków danie jednogarnkowe, które jest proste w wykonaniu i na długo syci. Przepis jest prosty, ale jeśli lubisz eksperymenty i próbowanie nowych smaków, zamień kiełbasę na mięso mielone. Ten smak z pewnością przypadnie ci do gustu, a dodatek aromatycznych przypraw wypełni całą kuchnię.
Zobacz wideo

Fasolka po bretońsku zazwyczaj kojarzy nam się z boczkiem i kiełbasą. Oczywiście, w tym przepisie nie ma nic złego - przeciwnie, uważam, że smakuje świetnie. Jednak kiedy ostatnio zamiast kiełbasy dodałam mieloną łopatkę, smak absolutnie mnie zachwycił. Poniżej przepis na fasolkę po bretońsku w nowej wersji.

Zupa z gąsek z marchewkąGąski - grzyby, za które można sprzedać duszę. Zrobisz z nich najlepszą zupę

Fasolka po bretońsku - przepis bez kiełbasy

Składniki:

  • 500 g fasoli typu Piękny Jaś
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 150 g wędzonego boczku 
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • passata pomidorowa (ok. 300 ml)
  • sól, pieprz, liście laurowe, suszone oregano, majeranek, ostra papryka
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Dzień przed planowanym gotowaniem, namocz fasolę w zimnej wodzie. Powinna moczyć się całą noc. Następnego dnia ją odcedź.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim odrobinę oleju. Dodaj boczek pokrojony w kostkę. Kiedy się zarumieni, dodaj cebulę oraz posiekany czosnek. Smaż przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj mięso mielone, dopraw przyprawami i kiedy zmieni barwę, dodaj odcedzoną fasolę.
  3. Zalej całość wodą lub bulionem, dodaj passatę i na niewielkiej mocy palnika gotuj, aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania spróbuj, czy smak ci odpowiada, jeśli nie - dopraw według uznania.

Obierasz jajka, a skorupki wyrzucasz do kosza? Tłumaczymy, dlaczego to źle (zdjęcie ilustracyjne)Triki na obieranie jajek. Dzięki tym metodom skorupka odchodzi bardzo łatwo

Tak przygotowana fasolka po bretońsku świetnie nadaje się także do zawekowania. Po prostu włóż danie do słoika i zapasteryzuj - wówczas będziesz mieć pożywny obiad zawsze pod ręką.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: