Jajka to jeden z podstawowych elementów diety. Gotowane można dodawać do różnych sałatek i zup. Często jadane są na śniadanie. Jak obrać jajka, aby pozostały gładkie? Warto skorzystać z kilku prostych porad. Będziecie potrzebowali soli lub sody oczyszczonej i octu.
Najważniejsze będzie wyjęcie jajek z lodówki odpowiednio wcześniej, aby uzyskały temperaturę pokojową. Ewentualnie można wypłukać je w ciepłej wodzie. Do garnka, w którym będą gotowane jajka należy wlać zimną wodę i wsypać kopiastą łyżkę soli. Można też dodawać sodę oczyszczoną lub ocet spirytusowy. Po ugotowaniu jajek w ten sposób obieranie nie będzie sprawiało żadnych trudności.
Dosypanie soli do wody do gotowania spowoduje, że jajko, nawet jeśli pęknie podczas gotowania, nie wypłynie ze skorupki. Dzięki takiemu zabiegowi jajko będzie się obierało zdecydowanie łatwiej.
Po zalaniu ugotowanych jajek zimną wodą możemy być pewni, że skorupka będzie o wiele łatwiej odchodziła od białka. Można pozostawić jajka w pod zimnym strumieniem wody na kilka sekund. Dzięki temu obieranie nie będzie kłopotliwe.
Ugotowane jajka należy zalać zimną wodą. Potem trzeba odlać wodę tak, żeby została tylko na dnie. Następnie wystarczy potrząsać garnkiem na tyle mocno, aby jajka poobijały się w kilku miejscach o ścianki. Na koniec dobrze jest ponownie zanurzyć je w zimnej wodzie i pozostawić tak na kilka minut. Jajka powinny obierać się bardzo łatwo i pozostawać bez uszkodzeń.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl