Gąski - grzyby, za które można sprzedać duszę. Zrobisz z nich najlepszą zupę, ale musisz wiedzieć, jak je "podejść"

Gąski to grzyby, które lubią bawić się w chowanego i tylko doświadczony grzybiarz lub prawdziwy szczęściarz je znajdzie. A kiedy już znajdzie, może ugotować z nich najlepszą zupę świata. I chociaż gąski świetnie smakują w marynacie, w sosach i kiszone, moim zdaniem kartoflanka z gąskami nie ma sobie równych, a przepis jest banalny. Musisz jednak wiedzieć, jak się z gąskami obchodzić - to nie są zwykłe grzyby.
Zobacz wideo

Zupa z gąsek to dla mnie numer jeden wśród wszystkich zup świata, może dlatego, że niestety rzadko mogę się nią raczyć. Ale jeśli komuś dopisało szczęście i z grzybobrania wraca z koszem pełnym zieleniatek, warto zrobić kartoflankę z gąskami. Jak się do tego zabrać? Niestety - nie ma dróg na skróty. Żeby zupa wyszła pyszna, a grzyby nie wyszły nam "bokiem", oprócz dokładnego wyczyszczenia trzeba zadbać o odpowiednią obróbkę.

Zupa z gąske - przepis na grzybowy rarytas krok po kroku

Składniki:

  • ok. 500 g świeżych gąsek zielonek
  • 2 niewielkie marchewki
  • 2 niewielkie cebule
  • 5 ziemniaków
  • bulion lub lekki rosół
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek granulowany
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • smalec
  • opcjonalnie: kwaśna śmietana

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego wyczyszczenia gąsek - rosną najczęściej w piasku pod ziemią, więc musisz poświęcić temu trochę czasu. Kiedy czyścisz je nożykiem lub szczoteczką do grzybów, włóż je do miski z zimną wodą. Dodaj trochę soli i wymieszaj. Odstaw na kilka minut. Następnie łyżką cedzakową wyjmij grzyby i wylej wodę (na dno powinien opaść piach i reszta zanieczyszczeń). Tę czynność powtórz jeszcze przynajmniej dwa razy.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim odrobinę smalcu. Następnie dodaj pokrojone gąski i chwilę je podsmażaj. Zalej je bulionem i dodaj 3-4 listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Na wolnym ogniu gotuj ok. 40 minut - gąski zawsze będą nieco twarde.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, natomiast marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa oraz posiekany lubczyk dodaj do wywaru. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z odrobiną smalcu. Kiedy lekko się zbrązowi, dodaj do zupy i całość gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Tak przygotowana zupa z gąsek to najprostszy sposób na grzybową ekstazę. Jeśli lubisz zabielane zupy - dodaj zahartowaną śmietankę. W okolicach Opoczna, zupę z gąsek dodatkowo zaprawia się żurem - taka również smakuje obłędnie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.