Gąski
-
Ludzie chodzą po nie do lasu z grabiami. To najlepsze grzyby na zupę
Sezon grzybowy trwa w najlepsze, ale właśnie w lasach zaczęły pojawiać się te, które według niektórych mogą zwiastować koniec sezonu. Są niewielkie, mają ciekawy kolor i przez wielu smakoszy uznawane są za najsmaczniejsze. Zrobisz z nich zupę, o...
-
To najlepsza jesienna zupa. Jak zrobić zalewajkę z pecłonkami? Przyda się sporo jednej przyprawy
Zalewajka z pecłonkami, lub jak to woli - peconkami, to najlepsza zupa grzybowa, jaką można sobie wyobrazić. Jest bardzo aromatyczna, pięknie pachnie i szybko nasyci każdy brzuch. Jak ją zrobić i co to właściwie są pecłonki? Już mówimy.
-
Myślisz, że nie ma już grzybów? Teraz znajdziesz te najlepsze. Podpowiemy, gdzie szukać grzybowego Świętego Graala
Wprawdzie sezon grzybowy już jest u schyłku, jednak listopad to miesiąc, który szczególnie upodobały sobie najsmaczniejsze grzyby, czyli gąski. Niestety, lubią się ukrywać przed grzybiarzami, ale my doskonale wiemy, jak je znaleźć. Gdzie rosną gąs...
-
Gąski - grzyby, za które można sprzedać duszę. Zrobisz z nich najlepszą zupę, ale musisz wiedzieć, jak je "podejść"
Gąski to grzyby, które lubią bawić się w chowanego i tylko doświadczony grzybiarz lub prawdziwy szczęściarz je znajdzie. A kiedy już znajdzie, może ugotować z nich najlepszą zupę świata. I chociaż gąski świetnie smakują w marynacie, w sosach i...
-
Bywa cenniejszy od prawdziwków, jednak lubi się bawić z grzybiarzami w chowanego. Smakuje wyjątkowo
Chociaż maślaki czy borowiki uchodzą za prawdziwy rarytas, ten gatunek jest znacznie cenniejszy. Lubi jednak bawić się z grzybiarzami w chowanego, a tylko doświadczeni zbieracze potrafią go zdemaskować. Mowa o gąsce zielonce, którą wielu docenia z...
-
Młody muchomor sromotnikowy a gąska zielona - jak je odróżnić? Wyjaśniamy
Młody muchomor sromotnikowy i gąska zielonka to dwa gatunki grzybów, które łatwo ze sobą pomylić. Niestety, skutki takiego błędu mogą być tragiczne. Zanim wybierzecie się na grzybobranie i zbierzecie gąski, sprawdźcie, jak je odróżnić od trujących...