Skuteczny sposób, by cukier zawsze był sypki i się nie zbrylał. Pomoże w tym m.in. pianka marshmallow

Jeśli cukier wsypany do cukiernicy dostanie chociaż odrobinę wilgoci, możemy być pewni, że niebawem zbryli się w nieestetyczne grudki. Na szczęście istnieje sprytny sposób, żeby tego uniknąć i nie chodzi o używanie suchej łyżeczki. Do cukiernicy włóż naturalny pochłaniacz wilgoci. Prezentujemy kilka produktów, które idealnie sprawdzą się w tej roli.
Zobacz wideo

Zbrylony cukier w cukiernicy wygląda nieestetycznie i odbiera chęć na posłodzenie herbaty. Niestety, cukier jest produktem bardzo wrażliwym na wilgoć i już niewielka jej ilość może sprawić, ze w cukiernicy pojawią się grudki.

Oczywiście doskonale wiemy, że nie wolno wkładać do cukiernicy mokrej łyżeczki, a po użyciu należy cukiernicę zamykać, jednak nie zawsze to działa, szczególnie wtedy, kiedy w mieszkaniu panuje wilgotne powietrze. Jak zatem nie bawić się w rozgniatanie cukrowych grudek, tylko całkowicie temu zapobiec? Poznaj kilka pochłaniaczy wilgoci, które włożone do pojemnika na cukier, zapobiegną powstawaniu nieestetycznych bryłek.

1. Skórka od chleba

Jeśli została ci kromka czerstwego pieczywa, część możesz przerobić na bułkę tartą, a kawałek skórki włożyć do cukiernicy. Suche pieczywo świetnie pochłonie wilgoć i sprawi, że kryształki długo nie będą się brylić.

2. Słony krakers

Kawałek solonego krakera również sprawdzi się w postaci pochłaniacza wilgoci w cukiernicy. Wystarczy już mały kawałek, by cukier długo pozostawał sypki. Jeśli jednak nie chcesz mieszać słonego ze słodkim, zamiast krakersa użyj herbatnika - efekt będzie podobny.

3. Pianka marshmallow 

Słodkie pianki, którymi zajadają się dzieci to także niezawodny sprzymierzeniec w walce z wilgocią w pojemnikach na cukier. Ich struktura sprawia, że mogą wchłonąć naprawdę dużo zawilgocenia, a dodatkowo nie osłabią słodyczy białych kryształków. 

4. Torebka z herbatą

To kolejny produkt, który warto umieść w pojemniku na cukier. Herbata natychmiast "wyłapie" drobinki wilgoci unoszące się w powietrzu. Torebkę z herbatą możemy również włożyć do pojemnika na sól i inne przyprawy.

Te produkty skutecznie pomogą zachować sypkość cukru, jednak warto pamiętać, by cukiernicę trzymać z daleka od źródeł ciepła i pojawiania się pary. Najlepiej przechowywać cukier w kuchennych szaflach lub w miejscach, gdzie jest przewiewnie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.