Sałatka jarzynowa w każdym domu smakuje inaczej i chyba w tym tkwi cały jej urok. Niektórzy dodają do niej jabłko, inni kilka marynowanych grzybków, ale wszyscy łączą te składniki majonezem. My dziś mamy dla was przepis na odchudzoną sałatkę jarzynową, której można zjeść jeszcze więcej bez obaw, że pójdzie "w boczki". Zamiast majonezu użyj mieszanki jogurtu, chrzanu i soku z cytryny. Efekt z pewnością pozytywnie cię zaskoczy.
Sałatka jarzynowa bez majonezu - przepis tak samo pyszny, co kontrowersyjny
Składniki:
- 4 ugotowane marchewki
- 4 jajka na twardo
- 3 ugotowane ziemniaki
- 2 ugotowane pietruszki
- 3-4 kiszone ogórki
- kawałek pora
- pół ugotowanego selera
- puszka groszku konserwowego
- opcjonalnie: kilka marynowanych pieczarek
- sól pieprz
- łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego, czubata łyżeczka chrzanu (jeśli jest bardzo ostry, dodaj mniej) 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Wszystkie warzywa pokrój w kostkę podobnej wielkości. Białą część pora drobno posiekaj, jajka i grzybki także drobno pokrój, a groszek odsącz z zalewy.
- Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj sól i pieprz oraz musztardę, jeśli używasz.
- Przygotuj sos. Jogurt, chrzan i sok z cytryny dokładnie wymieszaj i dodaj do miski ze składnikami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę, by składniki zdążyły się "przegryźć".
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.