Podwójnie mięsne i podwójnie pyszne schabowe Magdy Gessler. Uklep schab z karkówką i kotletowa rewolucja gotowa

Kotlety schabowe to absolutna klasyka polskich stołów i chyba nie ma w tym kraju osoby, która nie przepada z tym daniem. Magda Gessler wie o tym doskonale, dlatego w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" pokazała, jak zrobić kotlety schabowe na bogato. Sekret smaku tkwi w połączeniu dwóch kawałków wieprzowiny - oczywiście schabu, a także karkówki.
Zobacz wideo

Podwójne schabowe to prawdziwa rewolucja na talerzach, i to bez ich tłuczenia. Przepis pokazała Magda Gessler w jednym z odcinków prowadzonego przez siebie programu, a my dziś go przypominamy. Czy może istnieć kotletowy raj? Otóż tak. Wystarczy, że połączysz dwa plastry mięsa, oparnierujesz i usmażysz na złoto. Efekt? Lepiej zamknij wszystkie okna - przez ten smak można odlecieć. 

Barszcz Danuty Martyniuk nie ma sobie równych. Gwiazda zdradziła jego największy sekretBarszcz Danuty Martyniuk nie ma sobie równych. Zdradziła jego największy sekret

Podwójnie mięsne kotlety Magdy Gessler

Składniki:

  • kilka plastrów schabu
  • tyle samo ile schabu, plastrów karkówki
  • musztarda
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Zarówno mięso z karkówki, jak i ze schabu delikatnie rozbij tłuczkiem, tak by ich grubość wynosiła mniej niż 1 cm. Następnie lekko oprósz mięso solą i pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut.
  2. Na każdym plasterku schabu rozsmaruj odrobinę musztardy. Następnie przykryj go plastrem karkówki i ponownie delikatnie utłucz. Tak zrób z każdym kotletem.
  3. Na dwa talerze wsyp mąkę i bułkę. Jajka dokładnie rozmąć, możesz dodać odrobinę soli. Kotlety panieruj następująco - mąka, jajko, bułka tarta. Możesz wykonać podwójną panierkę.
  4. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej solidną łyżkę smalcu. Smaż kotlety na średniej mocy palnika, aż z obu stron zrobią się chrupiące i złote.

Tak przygotowane kotlety świetnie smakują z każdym dodatkiem, jednak najlepiej komponują się z tłuczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą. Smacznego!

Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem to jeden z ulubionych przysmaków w naszym krajuTrzy zbrodnie na wątróbce, przez które wielu nie chce jej jeść. Jedna z nich dotyczy soli

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: