Podwójne schabowe to prawdziwa rewolucja na talerzach, i to bez ich tłuczenia. Przepis pokazała Magda Gessler w jednym z odcinków prowadzonego przez siebie programu, a my dziś go przypominamy. Czy może istnieć kotletowy raj? Otóż tak. Wystarczy, że połączysz dwa plastry mięsa, oparnierujesz i usmażysz na złoto. Efekt? Lepiej zamknij wszystkie okna - przez ten smak można odlecieć.
Podwójnie mięsne kotlety Magdy Gessler
Składniki:
- kilka plastrów schabu
- tyle samo ile schabu, plastrów karkówki
- musztarda
- mąka pszenna
- bułka tarta
- smalec do smażenia
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Zarówno mięso z karkówki, jak i ze schabu delikatnie rozbij tłuczkiem, tak by ich grubość wynosiła mniej niż 1 cm. Następnie lekko oprósz mięso solą i pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut.
- Na każdym plasterku schabu rozsmaruj odrobinę musztardy. Następnie przykryj go plastrem karkówki i ponownie delikatnie utłucz. Tak zrób z każdym kotletem.
- Na dwa talerze wsyp mąkę i bułkę. Jajka dokładnie rozmąć, możesz dodać odrobinę soli. Kotlety panieruj następująco - mąka, jajko, bułka tarta. Możesz wykonać podwójną panierkę.
- Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej solidną łyżkę smalcu. Smaż kotlety na średniej mocy palnika, aż z obu stron zrobią się chrupiące i złote.
Tak przygotowane kotlety świetnie smakują z każdym dodatkiem, jednak najlepiej komponują się z tłuczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.