Podwójnie mięsne i podwójnie pyszne schabowe Magdy Gessler. Uklep schab z karkówką i kotletowa rewolucja gotowa

Kotlety schabowe to absolutna klasyka polskich stołów i chyba nie ma w tym kraju osoby, która nie przepada z tym daniem. Magda Gessler wie o tym doskonale, dlatego w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" pokazała, jak zrobić kotlety schabowe na bogato. Sekret smaku tkwi w połączeniu dwóch kawałków wieprzowiny - oczywiście schabu, a także karkówki.
Zobacz wideo

Podwójne schabowe to prawdziwa rewolucja na talerzach, i to bez ich tłuczenia. Przepis pokazała Magda Gessler w jednym z odcinków prowadzonego przez siebie programu, a my dziś go przypominamy. Czy może istnieć kotletowy raj? Otóż tak. Wystarczy, że połączysz dwa plastry mięsa, oparnierujesz i usmażysz na złoto. Efekt? Lepiej zamknij wszystkie okna - przez ten smak można odlecieć. 

Podwójnie mięsne kotlety Magdy Gessler

Składniki:

  • kilka plastrów schabu
  • tyle samo ile schabu, plastrów karkówki
  • musztarda
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Zarówno mięso z karkówki, jak i ze schabu delikatnie rozbij tłuczkiem, tak by ich grubość wynosiła mniej niż 1 cm. Następnie lekko oprósz mięso solą i pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut.
  2. Na każdym plasterku schabu rozsmaruj odrobinę musztardy. Następnie przykryj go plastrem karkówki i ponownie delikatnie utłucz. Tak zrób z każdym kotletem.
  3. Na dwa talerze wsyp mąkę i bułkę. Jajka dokładnie rozmąć, możesz dodać odrobinę soli. Kotlety panieruj następująco - mąka, jajko, bułka tarta. Możesz wykonać podwójną panierkę.
  4. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej solidną łyżkę smalcu. Smaż kotlety na średniej mocy palnika, aż z obu stron zrobią się chrupiące i złote.

Tak przygotowane kotlety świetnie smakują z każdym dodatkiem, jednak najlepiej komponują się z tłuczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.