Jeden sekretny składnik i ciasto będzie niczym chmurka. Dzięki temu już nigdy nie kupisz ich w sklepie

Po ten produkt najczęściej sięga się w sklepie, a tylko nieliczni decydują się na zrobienie go w domu. W tym przepisie zdradzono sekret na puszyste ciasto bez sztucznych dodatków. Taką recepturę musisz przetestować.

Pieczywo jest produktem, które znajdziemy w każdym domu. Sięga się po nie o każdej porze dnia oraz podawane jest jako dodatek do dużej ilości dań. Jednak nic nie zastąpi ciepłej, miękkiej i świeżej bułeczki prosto z domowego pieca. Na kanale YouTube "Przepisy od Olgi" znajdziemy recepturę na najbardziej miękkie bułki, jakie kiedykolwiek jadłeś. Sama autorka podkreśla, że są delikatne i puszyste jak chmurka. To za sprawą jednego składnika. Jest nim ocet i nie trzeba go dodawać dużo. Wystarczy jedna łyżka, która sprawi, że pieczywo będzie obłędnie miękkie. Jeśli nie jesteś do końca przekonany do tego dodatku przez jego intensywny smak i zapach to nie masz się, o co martwić. Nie zmienia on aromatu wypieku, ponieważ podczas pieczenia odparowuje.

Przepis na bułki miękkie jak chmurki

Składniki

  • 700 g mąki,
  • 400 ml ciepłego mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 8 g suchych drożdży,
  • 3 jajka,
  • 80 ml oleju roślinnego,
  • pół łyżeczki soli,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka 9% octu,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki sezamu.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przesiej 600 g mąki i odstaw ją na bok.
  2. Do drugiego naczynia wlej ciepłe mleko, wsyp cukier i suche drożdże. Dokładnie wszystko wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub miksera na wolnych obrotach.
  3. Do mieszanki wbij dwa jajka, wlej olej i wsyp sól oraz proszek do pieczenia. Ponownie połącz z sobą składniki.
  4. W misce, w której znajduje się mąka zrób głęboki dołek i wlej wcześniej przygotowaną mieszankę.
  5. Dobrze wymieszaj używając do tego drewnianej łyżki lub rąk. Pod koniec ugniatania dodaj łyżkę octu. Jeśli ciasto będzie za płynne dodaj do niego kolejne 100 g mąki.
  6. Ciasto przenieś z miski na stolnicę posypaną niewielką ilością mąki. Dodaj masło i dokładnie wmieszaj go w całość. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut na jednolitą kulkę.
  7. Szklaną miskę nasmaruj olejem roślinnym i umieść w niej ciasto. Następnie górę naczynia zakryj folią spożywczą i przykryj czystą ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie zdejmij folię, wyciągnij ciasto z miski i ponownie umieść na stolnicy przez chwilę je ugniataj. Formuj z niego kulkę.
  9. Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na dwie równe części. Po tej czynności z każdej części zrób wałek i podziel je na 8 części. Łącznie powinieneś mieć 16 równych kawałków.
  10. Z każdego mniejszego kawałka zrób kulkę. Każdą część ciasta układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie będą już ułożone pozostaw je pod przykryciem na kolejne 20 minut.
  11. W tym czasie oddziel białko od żółtka z jednego jajka. Do żółtka wlej dwie łyżki mleka i roztrzep. Tym jajkiem posmaruj wyrośnięte bułeczki, a następnie posyp wszystkie kuleczki sezamem.
  12. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 35 minut do rumianego koloru.
  13. Tak wypieczone bułeczki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: