Ewa Wachowicz używa zaskakujące mieszanki przypraw w tym cieście. Takiego smaku na pewno nie znasz

Przepisy Ewy Wachowicz przechodzą do historii i sięga się po nie za każdym razem, gdy zbliżają się święta. Są one niezawodne i zawsze się udają. Tak samo będzie z tym ciastem. Aromatyczne przyprawy nadają mu wyjątkowego smaku, a dzięki temu dom przepysznie pachnie. To ciasto zniknie ze stołu szybciej niż barszcz z uszkami.

Ciasta to nieodłączne elementy wszystkich imprez i spotkań. Idealne zarówno do herbaty, jak i kawy. W święta robi się ich multum jednak zazwyczaj stawia się na klasyki, które każdy dobrze zna. Może warto w tym roku przełamać schematy i upiec coś nowego? Z propozycją nieoczywistego wypieku wychodzi Ewa Wachowicz, która w 201 odcinku swojego programu "Ewa gotuje" zaprezentowała przepis na ciasto imbirowe. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Mieszanka przypraw, a dokładniej imbiru, cynamonu oraz wanilii. Aby smak był jeszcze bardziej intensywny dekoracja placka składa się z cytrynowego lukru i imbiru. Wszystko tworzy spójną i aromatyczną całość.

Przepis na ciasto imbirowe Ewy Wachowicz

Składniki

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka imbiru w proszku,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich,
  • 230 g masła,
  • szklanka cukru brązowego,
  • pół szklanki syropu klonowego,
  • laska wanilii,
  • 4 jajka,
  • 80 ml mleka,
  • 2 cytryny.

Składniki do dekoracji

  • cukier puder,
  • imbir kandyzowany.

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i dodaj sól. Orzechy zmiel i umieść również w misce. Dokładnie wymieszaj.
  2. Miękkie masło zmiksuj i dodaj do niego cukier. Następnie dokładnie z sobą utrzyj.
  3. Dodaj do masła i cukru syrop klonowy, wymieszaj. Umieść także miąższ z laski wanilii.
  4. Wbijaj stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
  5. Porcjami dodawaj wcześniej wymieszane sypkie składniki. Na samym końcu dodaj mleko.
  6. Ciasto przełóż do formy. którą wcześniej wysmarowałeś masłem, a spód wyłożyłeś papierem do pieczenia.
  7. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut.
  8. W tym czasie zrób lukier cytrynowy. Do miseczki przesiej cukier puder i wlej sok z cytryny. Wszystko dokładnie utrzyj.
  9. Po upieczeniu wystudź ciasto i udekoruj lukrem oraz kandyzowanym imbirem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.