-
Haps
-
Jak przygotować
- Ewa Wachowicz używa zaskakujące mieszanki przypraw w tym cieście. Takiego smaku na pewno nie znasz
Ewa Wachowicz używa zaskakujące mieszanki przypraw w tym cieście. Takiego smaku na pewno nie znasz
Przepisy Ewy Wachowicz przechodzą do historii i sięga się po nie za każdym razem, gdy zbliżają się święta. Są one niezawodne i zawsze się udają. Tak samo będzie z tym ciastem. Aromatyczne przyprawy nadają mu wyjątkowego smaku, a dzięki temu dom przepysznie pachnie. To ciasto zniknie ze stołu szybciej niż barszcz z uszkami.
Ciasta to nieodłączne elementy wszystkich imprez i spotkań. Idealne zarówno do herbaty, jak i kawy. W święta robi się ich multum jednak zazwyczaj stawia się na klasyki, które każdy dobrze zna. Może warto w tym roku przełamać schematy i upiec coś nowego? Z propozycją nieoczywistego wypieku wychodzi Ewa Wachowicz, która w 201 odcinku swojego programu "Ewa gotuje" zaprezentowała przepis na ciasto imbirowe. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Mieszanka przypraw, a dokładniej imbiru, cynamonu oraz wanilii. Aby smak był jeszcze bardziej intensywny dekoracja placka składa się z cytrynowego lukru i imbiru. Wszystko tworzy spójną i aromatyczną całość.
Przepis na ciasto imbirowe Ewy Wachowicz
Składniki
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka imbiru w proszku,
- szczypta soli,
- pół szklanki zmielonych orzechów włoskich,
- 230 g masła,
- szklanka cukru brązowego,
- pół szklanki syropu klonowego,
- laska wanilii,
- 4 jajka,
- 80 ml mleka,
- 2 cytryny.
Składniki do dekoracji
- cukier puder,
- imbir kandyzowany.
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i dodaj sól. Orzechy zmiel i umieść również w misce. Dokładnie wymieszaj.
- Miękkie masło zmiksuj i dodaj do niego cukier. Następnie dokładnie z sobą utrzyj.
- Dodaj do masła i cukru syrop klonowy, wymieszaj. Umieść także miąższ z laski wanilii.
- Wbijaj stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
- Porcjami dodawaj wcześniej wymieszane sypkie składniki. Na samym końcu dodaj mleko.
- Ciasto przełóż do formy. którą wcześniej wysmarowałeś masłem, a spód wyłożyłeś papierem do pieczenia.
- Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut.
- W tym czasie zrób lukier cytrynowy. Do miseczki przesiej cukier puder i wlej sok z cytryny. Wszystko dokładnie utrzyj.
- Po upieczeniu wystudź ciasto i udekoruj lukrem oraz kandyzowanym imbirem.