Z jakim ciastem najbardziej kojarzy ci się Boże Narodzenie? Dla wielu z nas to oczywiście piernik staropolski. Jeśli tak, jak my uwielbiasz ten rozpływający się w ustach smak i korzenny aromat, przygotuj go na Święta, by zaskoczyć swoich bliskich. To ostatni moment na to, by zająć się szykowaniem masy, która musi odstać jakiś czas przed upieczeniem. Jak zrobić piernik staropolski i o czym warto pamiętać podczas przygotowań? Podpowiadamy!
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Uczestniczka programu "MasterChef" podzieliła się na Tik Toku swoim przepisem na fantastyczny piernik staropolski. Natalia Maszkowska opracowała recepturę, z której upieczesz aż 3 prostokątne pierniki składające się z 3 warstw. Kluczem do stworzenia idealnego piernika staropolskiego jest to, by nie zagotować masy z miodem, masłem oraz cukrem. Należy ją jedynie podgrzać do połączenia składników, a ciasto uda się wręcz perfekcyjnie.
Przepis Natalii ma na Tik Toku ponad 3 miliony wyświetleń, a w komentarzach wiele osób zachwyca się tym wspaniałym wypiekiem. Jak przygotować go krok po kroku?
Składniki:
Przygotowanie: