Piernik staropolski według receptury uczestniczki programu "MasterChef". Smak zachwyci nawet teściową

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to ostatni dzwonek na to, by przygotować fantastyczny piernik staropolski. Zachwyca nie tylko swoim korzennym aromatem, lecz także niezwykłym smakiem, który wielu kojarzy się z dzieciństwem. Jak przygotować najlepszy piernik staropolski krok po kroku?

Z jakim ciastem najbardziej kojarzy ci się Boże Narodzenie? Dla wielu z nas to oczywiście piernik staropolski. Jeśli tak, jak my uwielbiasz ten rozpływający się w ustach smak i korzenny aromat, przygotuj go na Święta, by zaskoczyć swoich bliskich. To ostatni moment na to, by zająć się szykowaniem masy, która musi odstać jakiś czas przed upieczeniem. Jak zrobić piernik staropolski i o czym warto pamiętać podczas przygotowań? Podpowiadamy!

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak przygotować najlepszy piernik staropolski? Ten przepis ma już ponad 3 miliony wyświetleń

Uczestniczka programu "MasterChef" podzieliła się na Tik Toku swoim przepisem na fantastyczny piernik staropolski. Natalia Maszkowska opracowała recepturę, z której upieczesz aż 3 prostokątne pierniki składające się z 3 warstw. Kluczem do stworzenia idealnego piernika staropolskiego jest to, by nie zagotować masy z miodem, masłem oraz cukrem. Należy ją jedynie podgrzać do połączenia składników, a ciasto uda się wręcz perfekcyjnie.

Przepis na piernik staropolski krok po kroku. Najwyższy czas, by go przygotować

Przepis Natalii ma na Tik Toku ponad 3 miliony wyświetleń, a w komentarzach wiele osób zachwyca się tym wspaniałym wypiekiem. Jak przygotować go krok po kroku?

Składniki:

  • 650 ml miodu
  • 300 g masła
  • szczypta soli
  • 1.5 szklanki cukru
  • 80 g przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • 130 ml mleka
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kg mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Na głębokiej patelni lub w rondelku rozpuść masło z miodem i cukrem. Masa ma się jedynie połączyć, a nie zagotować, dlatego podgrzewaj ją delikatnie na małym ogniu.
  • Zmieszaj mleko z sodą i dodaj je do masy z miodem, cukrem oraz masłem. Dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj teraz przyprawę do piernika oraz szczyptę soli, a po dokładnym wymieszaniu dołóż jeszcze jajka i ponownie połącz składniki.
  • Do tak przygotowanej masy stopniowo dodaj mąkę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
  • Gotową masę przelej do szklanej miski i przykryj ją ściereczką. Odłóż ciasto w chłodne miejsce, by upiec je 1-2 tygodnie przed świętami.
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.