30 minut i dodatek do barszczu gotowy. To nie byle co, bo Ewa Wachowicz dodaje do niego słodki akcent

Świąteczne paszteciki świetnie pasują do barszczu, który zawsze musi się pojawić na stole. Ewa Wachowicz pokazała, że można je zrobić inaczej, a dalej będą przepyszne. Owoce z kapustą to niecodzienne połączenie smaków, które, jak się okazuje, świetnie do siebie pasują.

Tego przysmaku nie trzeba nikomu przedstawiać. Paszteciki nie każdy jadł, ale ich nazwa na pewno kiedyś obiła się wam o uszy. Zazwyczaj podawane jako smażone drożdżowe ciasto z nadzieniem, dziś można znaleźć wiele jego wersji. Najpopularniejsza to ta, gdzie składnikiem farszu jest kapusta kiszona wraz z grzybami, a to wszystko okraszone jest dużą ilością pieprzu.

Ewa Wachowicz w odcinku 469. programu "Ewa gotuje" zdradziła swoją wersję tego dania. W przepisie kucharki możemy znaleźć jeden składnik, którego nie znajdzie się w klasycznych pasztecikach. Nadaje słodkiego posmaku i doskonale współgra z lekko słodkawym barszczem. Mowa tu o suszonych śliwkach, które znalazły swoje miejsce w farszu. Dodatkowo w tej recepturze nie używa się ciasta drożdżowego. Jego zamiennikiem jest kruche ciasto francuskie, a całość okraszona jest czarnuszką.

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Przepis na paszteciki z kapustą i śliwkami Ewy Wachowicz

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko do posmarowania,
  • czarnuszka do dekoracji,
  • 250 g kapusty kiszonej,
  • kilka grzybów suszonych,
  • kilka śliwek suszonych,
  • cebula,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz co najmniej kilka godzin wcześniej. Kapustę ugotuj z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem.
  2. Masło rozgrzej na patelni. Wrzuć i podsmaż posiekaną drobno cebulę. Dodaj wszystko do kapusty. Grzyby odcedź i również drobno pokrój. To samo zrób ze śliwkami. Dopraw pieprzem, wymieszaj i pozostaw na mniejszym ogniu do odparowania. Nadzienie powinno być gęste.
  3. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Na każdy nałóż farsz i sklej ze sobą dwa przeciwległe rogi.
  4. Każdy pasztecik ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Kawałki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  6. Podawaj na ciepło lub na zimno w towarzystwie barszczu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.