Spektakularna panna cotta z owocami. Przygotuj ją w pochylonym kieliszku do wina - fizyka zdziała cuda

Panna cotta to tradycyjny, włoski deser bazujący na śmietance i musie truskawkowym. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować ją na Święta Bożego Narodzenia lub podczas sylwestrowej nocy. Trik z pochylonym kieliszkiem gwarantuje spektakularny efekt. Warstwy będą pięknie wyeksponowane, dzięki czemu osiągniemy oryginalną wersję słodkiego klasyka.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Klasyką wśród deserów jest słodka panna cotta. Włoski przysmak przygotowujemy zazwyczaj w filiżankach lub salaterkach - warto jednak odrobinę poeksperymentować. Trik z pochylonym kieliszkiem to prawdziwe mistrzostwo, które pięknie eksponuje warstwy i nadaje całości szyku i elegancji. 

Panna CottaPanna cotta - słodkie marzenie. Mamy dla was prosty przepis

Panna cotta inaczej - pochyl kieliszek, a fizyka zdziała cuda

Panna cotta to prosty i jednocześnie wyjątkowo smaczny deser, który wywodzi się z kuchni włoskiej. Kremowa i delikatna babeczka podana z owocowym sosem to prawdziwa klasyka cukiernictwa. Warto jednak nieco urozmaicić tradycyjne podanie. Kluczowe okaże się chłodzenie deseru. Przekładając śmietankową masę do pochylonego kieliszka, otrzymamy piękny i spektakularny efekt. Najważniejsza jest jednak dbałość o szczegóły i brak pośpiechu. 

Panna cotta przygotowana w kieliszku do wina sprawdzi się idealnie jako słodki element nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Deser o zimowych barwach warto dodatkowo udekorować owocami lub świeżą zieleniną. 

 
Zobacz wideo Delikatna panna cotta z musem truskawkowym. Bajecznie prosty deser

Przepis na spektakularną panna cotte z owocami

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 50 g cukru,
  • laska wanilii,
  • pięć listków żelatyny,
  • 300 g truskawek, 
  • do dekoracji - truskawki, maliny, borówki, listki mięty. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wanilię kroimy wzdłuż i przy pomocy noża wyciągamy aromatyczne ziarenka. 
  2. W dwóch łyżkach wody rozpuszczamy trzy liski żelatyny. 
  3. Do rondelka przelewamy śmietankę, dodajemy ziarenka wanilii i pozostałe laski. Gotujemy na małym ogniu, powoli doprowadzając do wrzenia. Ważne, by śmietankę cały czas mieszać. 
  4. Usuwamy laski wanilii i ściągamy garnek z gazu. Łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Całość dokładnie mieszamy. 
  5. Kieliszki do białego wina przepłukujemy chłodną wodą, następnie powoli wlewamy śmietankę - ważne by kieliszek był pochylony i w takiej pozycji trafił do lodówki. Warto zatem przygotować coś w rodzaju stojaka lub podparcia. Tak przygotowany deser pozostawiamy na minimum sześć godzin w lodówce. 
  6. Po tym czasie przygotowujemy sos owocowy - truskawki blendujemy z cukrem. W dwóch łyżkach wody rozpuszczamy żelatynę. Łączymy z owocami i podobnie jak ze śmietanką delikatnie przelewamy do kieliszków. Ponownie chłodzimy przez kilka godzin. 
  7. Tak przygotowaną panna cottę dekorujemy świeżymi owocami i podajemy. 
Więcej o: