Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Klasyką wśród deserów jest słodka panna cotta. Włoski przysmak przygotowujemy zazwyczaj w filiżankach lub salaterkach - warto jednak odrobinę poeksperymentować. Trik z pochylonym kieliszkiem to prawdziwe mistrzostwo, które pięknie eksponuje warstwy i nadaje całości szyku i elegancji.
Panna cotta - słodkie marzenie. Mamy dla was prosty przepis
Panna cotta inaczej - pochyl kieliszek, a fizyka zdziała cuda
Panna cotta to prosty i jednocześnie wyjątkowo smaczny deser, który wywodzi się z kuchni włoskiej. Kremowa i delikatna babeczka podana z owocowym sosem to prawdziwa klasyka cukiernictwa. Warto jednak nieco urozmaicić tradycyjne podanie. Kluczowe okaże się chłodzenie deseru. Przekładając śmietankową masę do pochylonego kieliszka, otrzymamy piękny i spektakularny efekt. Najważniejsza jest jednak dbałość o szczegóły i brak pośpiechu.
Panna cotta przygotowana w kieliszku do wina sprawdzi się idealnie jako słodki element nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Deser o zimowych barwach warto dodatkowo udekorować owocami lub świeżą zieleniną.
Zobacz wideo
Delikatna panna cotta z musem truskawkowym. Bajecznie prosty deser
Przepis na spektakularną panna cotte z owocami
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36 proc.
- 50 g cukru,
- laska wanilii,
- pięć listków żelatyny,
- 300 g truskawek,
- do dekoracji - truskawki, maliny, borówki, listki mięty.
Sposób przygotowania:
- Wanilię kroimy wzdłuż i przy pomocy noża wyciągamy aromatyczne ziarenka.
- W dwóch łyżkach wody rozpuszczamy trzy liski żelatyny.
- Do rondelka przelewamy śmietankę, dodajemy ziarenka wanilii i pozostałe laski. Gotujemy na małym ogniu, powoli doprowadzając do wrzenia. Ważne, by śmietankę cały czas mieszać.
- Usuwamy laski wanilii i ściągamy garnek z gazu. Łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Całość dokładnie mieszamy.
- Kieliszki do białego wina przepłukujemy chłodną wodą, następnie powoli wlewamy śmietankę - ważne by kieliszek był pochylony i w takiej pozycji trafił do lodówki. Warto zatem przygotować coś w rodzaju stojaka lub podparcia. Tak przygotowany deser pozostawiamy na minimum sześć godzin w lodówce.
- Po tym czasie przygotowujemy sos owocowy - truskawki blendujemy z cukrem. W dwóch łyżkach wody rozpuszczamy żelatynę. Łączymy z owocami i podobnie jak ze śmietanką delikatnie przelewamy do kieliszków. Ponownie chłodzimy przez kilka godzin.
- Tak przygotowaną panna cottę dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.