Odwiedził flagową restaurację Magdy Gessler. Kotlet schabowy "U Fukiera" był mocnym zaskoczeniem

Maciej Blatkiewicz z kanału "Maciej je" postanowił odwiedzić "U Fukiera", czyli restaurację Magdy Gessler na warszawskiej starówce. Na złożonym przez niego zamówieniu znalazł się m.in. tradycyjny kotlet schabowy. Autor przyznaje, że danie było dużym zaskoczeniem. "To jest chyba najdroższy schabowy w Warszawie" - stwierdził.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród restauracji Magdy Gessler to właśnie lokal na warszawskiej starówce "U Fukiera" jest prawdziwym oczkiem w głowie restauratorki. Miejsce dopieszczone w każdym szczególe serwuje dania tradycyjnej kuchni polskiej. Maciej Blatkiewicz z kanału "Maciej je" postanowił przetestować po raz kolejny tamtejsze menu. Okazuje się, że nie tylko ceny były dużym zaskoczeniem. 

Zamówił kotleta schabowego w restauracji "U Fukiera" 

Jeden z lokali Magdy Gessler, który od lat cieszy się uznaniem i dużą popularnością kusi wnętrzem i sezonowym menu. Jakość dań "U Fukiera" postanowił sprawdzić youtuber z kanału "Maciej je". Maciej Blatkiewicz odwiedził lokal po trzech latach od ostatniej wizyty. Pod lupę wziął kotlet schabowy i inne dania z karty. 

Za tradycyjne polskie danie, jakim bez wątpienia jest kotlet schabowy, w restauracji Magdy Gessler przyjdzie nam słono zapłacić. Ta pozycja w menu to koszt aż 86 zł! Jak podkreślił Blatkiewicz, to najprawdopodobniej jeden z najdroższych schabowych w całej stolicy. Czy za sporym wydatkiem kryje się zatem jakość i wyjątkowy smak? Zdaniem youtubera tak. Poza ceną szokuje także rozmiar dania - kotlet przekracza brzegi standardowego, dużego talerza. Maciej uzyskał także informację od kelnera, że danie zostało przygotowane z pół kilograma mięsa. Porcja jest zatem okazała, smaczna i chrupiąca. Rozmiar jednak przerósł możliwości - Maciej zjadł jedynie pół dania, a resztę zabrał na wynos. 

Schabowy jest nie tylko rozłożysty, ale także dość gruby, przy tym soczysty, tłuściutki. Smażony chyba na smalcu, a taki jest właśnie najlepszy. Także jest to kawał porządnego, dość klasycznego kotleta schabowego bez zbędnych udziwnień. Myślę, że będziecie z takiego schabowego zadowoleni

- komentuje Maciej na swoim kanale.

 
Zobacz wideo Magda Gessler radzi, co powinni zrobić właściciele restauracji, by przerwać kryzys

Gessler serwuje "najdroższe kotlety w Warszawie"

Chociaż danie było smaczne, a porcja spora, cena mówi sama za siebie - jest drogo. Schabowy "U Fukiera" kosztuje 86 zł. Chociaż odwiedzający ocenił smak na bardzo dobry, przyznał, że podobne tradycyjne danie możemy dostać w innych warszawskich miejscach za znacznie niższą kwotę. Warto dodać, że w restauracji Magdy Gessler dodatkowo doliczany jest również serwis w wysokości 10 proc. zamówienia. Blatkiewicz z kanału "Maciej je" podkreślił też, że lokal znacznie podniósł ceny, co ma związek z szalejącą inflacją. Zauważył, że trzy lata temu cena schabowego była niższa o ponad 20 złotych. 

Wielkość robi swoje, ale myślę, że nawet w tej wielkości można dostać schabowego w Warszawie taniej, a przy tym będzie to schabowy tej samej jakości. Także to jest faktycznie chyba najdroższy schabowy w Warszawie

- podsumował youtuber. 

Więcej o: