Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród restauracji Magdy Gessler to właśnie lokal na warszawskiej starówce "U Fukiera" jest prawdziwym oczkiem w głowie restauratorki. Miejsce dopieszczone w każdym szczególe serwuje dania tradycyjnej kuchni polskiej. Maciej Blatkiewicz z kanału "Maciej je" postanowił przetestować po raz kolejny tamtejsze menu. Okazuje się, że nie tylko ceny były dużym zaskoczeniem.
Jeden z lokali Magdy Gessler, który od lat cieszy się uznaniem i dużą popularnością kusi wnętrzem i sezonowym menu. Jakość dań "U Fukiera" postanowił sprawdzić youtuber z kanału "Maciej je". Maciej Blatkiewicz odwiedził lokal po trzech latach od ostatniej wizyty. Pod lupę wziął kotlet schabowy i inne dania z karty.
Za tradycyjne polskie danie, jakim bez wątpienia jest kotlet schabowy, w restauracji Magdy Gessler przyjdzie nam słono zapłacić. Ta pozycja w menu to koszt aż 86 zł! Jak podkreślił Blatkiewicz, to najprawdopodobniej jeden z najdroższych schabowych w całej stolicy. Czy za sporym wydatkiem kryje się zatem jakość i wyjątkowy smak? Zdaniem youtubera tak. Poza ceną szokuje także rozmiar dania - kotlet przekracza brzegi standardowego, dużego talerza. Maciej uzyskał także informację od kelnera, że danie zostało przygotowane z pół kilograma mięsa. Porcja jest zatem okazała, smaczna i chrupiąca. Rozmiar jednak przerósł możliwości - Maciej zjadł jedynie pół dania, a resztę zabrał na wynos.
Schabowy jest nie tylko rozłożysty, ale także dość gruby, przy tym soczysty, tłuściutki. Smażony chyba na smalcu, a taki jest właśnie najlepszy. Także jest to kawał porządnego, dość klasycznego kotleta schabowego bez zbędnych udziwnień. Myślę, że będziecie z takiego schabowego zadowoleni
- komentuje Maciej na swoim kanale.
Chociaż danie było smaczne, a porcja spora, cena mówi sama za siebie - jest drogo. Schabowy "U Fukiera" kosztuje 86 zł. Chociaż odwiedzający ocenił smak na bardzo dobry, przyznał, że podobne tradycyjne danie możemy dostać w innych warszawskich miejscach za znacznie niższą kwotę. Warto dodać, że w restauracji Magdy Gessler dodatkowo doliczany jest również serwis w wysokości 10 proc. zamówienia. Blatkiewicz z kanału "Maciej je" podkreślił też, że lokal znacznie podniósł ceny, co ma związek z szalejącą inflacją. Zauważył, że trzy lata temu cena schabowego była niższa o ponad 20 złotych.
Wielkość robi swoje, ale myślę, że nawet w tej wielkości można dostać schabowego w Warszawie taniej, a przy tym będzie to schabowy tej samej jakości. Także to jest faktycznie chyba najdroższy schabowy w Warszawie
- podsumował youtuber.