-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapomnij o klasycznym makowcu. To ciasto łączy dwa najsmaczniejsze wypieki. Jest puszyste jak chmurka
Zapomnij o klasycznym makowcu. To ciasto łączy dwa najsmaczniejsze wypieki. Jest puszyste jak chmurka
Klasyczne wypieki towarzyszą nam co roku na świątecznej wieczerzy. A może by tak połączyć dwa najpopularniejsze ciasta w jedno? Ten przepis pokazuje, że to nie takie trudne. Wystarczy odpowiednio dobrać składniki i trzymać się receptury. Smak jest nie do opisania.
Seromakowiec to ciasto, o którym niektórzy słyszeli, ale mało kto decyduje się na takie połączenie smaków. Co jest w nim takiego wyjątkowego, że warto je zrobić? Oryginalny smak, który jest nie do podrobienia oraz oszczędność czasu. Tym sposobem za jednym zamachem można przygotować aż dwa klasyczne wypieki. Połączenie sernika i makowca może zaskoczyć, jednak gdy spróbuje się go raz, będzie się chciało przygotowywać go cały czas. Odpowiednie proporcje i trzymanie się przepisu to gwarancja udanego ciasta.
Przepis na seromakowiec na kruchym spodzie
Składniki na spód:
- 3 szklanki mąki tortowej lub pszennej,
- 200 g margaryny,
- pół szklanki cukru,
- 5 żółtek,
- 4 łyżki kakao,
- 3 łyżki śmietany.
Składniki na masę makową:
- 5 białek,
- szklanka zmielonego maku,
- pół szklanki wiórków kokosowych,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
- Składniki na masę serową
- 1 kg sera mielonego,
- szklanka cukru pudru,
- 100 g masła,
- 4 jajka,
- budyń waniliowy.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Składniki na lukier i dekorację:
- 5 łyżek cukru pudru,
- 3 łyżki wody,
- cytryna,
- orzechy włoskie.
Sposób przygotowania ciasta:
- Wszystkie suche składniki połącz z sobą i wymieszaj.
- Do miski z mąką stopniowo dodawaj mokre produkty i ugnieć jednolite ciasto.
- Następnie podziel je na dwie części, na mniejszą i większą. Wszystko zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 15 minut.
- Po tym czasie większą częścią wylep dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie umieść ją w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez około 10 minut.
Sposób przygotowania masy serowej:
- Masło wraz z cukrem dokładnie utrzyj do rozpuszczenia słodzika.
- Do masy dodawaj stopniowo oddzielone od białek żółtka wciąż ucierając.
- Kolejnym krokiem jest dodawanie sera i proszku budyniowego. Wszystko połącz za pomocą miksera.
- Białka ubij na sztywną pianę i połącz z już przygotowaną masą serową.
Sposób przygotowania masy makowej:
- Białka ubij na sztywną pianę, a pod koniec dodaj cukier. Całość miksuj do rozpuszczenia cukru.
- Do białek dodaj zmielony mak, wiórki kokosowe i mąkę. Mieszaj szpatułką do połączenia składników.
- Proces składania ciasta
- Na już podpieczonym i ostudzonym spodzie wylewaj łyżkami na przemian masę makową z masą serową.
- Tak przygotowane ciasto piecz w 160°C przez około 20 minut.
- Następnie na przypieczoną masę zetrzyj wcześniej schłodzoną mniejszą część ciasta. Ponownie włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz przez około 45-50 minut.
- Pozostaw ciasto w urządzeniu do ostudzenia i w tym czasie przygotuj lukier i poszatkuj orzechy.
- Po wystudzeniu oblej wierzch lukrem i posyp orzechami włoskimi.