Zapomnij o klasycznym makowcu. To ciasto łączy dwa najsmaczniejsze wypieki. Jest puszyste jak chmurka

Klasyczne wypieki towarzyszą nam co roku na świątecznej wieczerzy. A może by tak połączyć dwa najpopularniejsze ciasta w jedno? Ten przepis pokazuje, że to nie takie trudne. Wystarczy odpowiednio dobrać składniki i trzymać się receptury. Smak jest nie do opisania.

Seromakowiec to ciasto, o którym niektórzy słyszeli, ale mało kto decyduje się na takie połączenie smaków. Co jest w nim takiego wyjątkowego, że warto je zrobić? Oryginalny smak, który jest nie do podrobienia oraz oszczędność czasu. Tym sposobem za jednym zamachem można przygotować aż dwa klasyczne wypieki. Połączenie sernika i makowca może zaskoczyć, jednak gdy spróbuje się go raz, będzie się chciało przygotowywać go cały czas. Odpowiednie proporcje i trzymanie się przepisu to gwarancja udanego ciasta.

Przepis na seromakowiec na kruchym spodzie

Składniki na spód:

  • 3 szklanki mąki tortowej lub pszennej,
  • 200 g margaryny,
  • pół szklanki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 4 łyżki kakao,
  • 3 łyżki śmietany.

Składniki na masę makową:

  • 5 białek,
  • szklanka zmielonego maku,
  • pół szklanki wiórków kokosowych,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • Składniki na masę serową
  • 1 kg sera mielonego,
  • szklanka cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • budyń waniliowy.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Składniki na lukier i dekorację:

  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki wody,
  • cytryna,
  • orzechy włoskie.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Wszystkie suche składniki połącz z sobą i wymieszaj.
  2. Do miski z mąką stopniowo dodawaj mokre produkty i ugnieć jednolite ciasto.
  3. Następnie podziel je na dwie części, na mniejszą i większą. Wszystko zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 15 minut.
  4. Po tym czasie większą częścią wylep dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie umieść ją w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez około 10 minut.

Sposób przygotowania masy serowej:

  1. Masło wraz z cukrem dokładnie utrzyj do rozpuszczenia słodzika.
  2. Do masy dodawaj stopniowo oddzielone od białek żółtka wciąż ucierając.
  3. Kolejnym krokiem jest dodawanie sera i proszku budyniowego. Wszystko połącz za pomocą miksera.
  4. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z już przygotowaną masą serową.

Sposób przygotowania masy makowej:

  1. Białka ubij na sztywną pianę, a pod koniec dodaj cukier. Całość miksuj do rozpuszczenia cukru.
  2. Do białek dodaj zmielony mak, wiórki kokosowe i mąkę. Mieszaj szpatułką do połączenia składników.
  3. Proces składania ciasta
  4. Na już podpieczonym i ostudzonym spodzie wylewaj łyżkami na przemian masę makową z masą serową.
  5. Tak przygotowane ciasto piecz w 160°C przez około 20 minut.
  6. Następnie na przypieczoną masę zetrzyj wcześniej schłodzoną mniejszą część ciasta. Ponownie włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz przez około 45-50 minut.
  7. Pozostaw ciasto w urządzeniu do ostudzenia i w tym czasie przygotuj lukier i poszatkuj orzechy.
  8. Po wystudzeniu oblej wierzch lukrem i posyp orzechami włoskimi.
Więcej o: