Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Święta zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania. Na liście bożonarodzeniowych rarytasów nie może zabraknąć tradycyjnych smakołyków, ale i słodkich wypieków. Pierniczki to wręcz synonim świąt - jeśli zastanawiasz się jak je szybko upiec, koniecznie sprawdź nasz sprawdzony przepis.
Garść piernikowych porad - dzięki temu trikowy wyjdą idealne
Podczas świątecznych przygotowań nie można pominąć tradycyjnego wypiekania pierników. Kruche ciasteczka z dodatkiem korzennych przypraw idealnie wpasowują się w zimowy klimat. Niemal zawsze smakują obłędnie, a na dodatek mogą być piękną ozdobą na choinkę lub słodkim prezentem dla bliskich.
Przygotowanie pierniczków warto rozpocząć od sporządzenia listy potrzebnych produktów. Kluczowy jest jeden dodatek - mowa tu o sodzie oczyszczonej. Zaledwie łyżeczka tego kuchennego produktu całkowicie zmienia smak i aromat wypieków. Warto jednak podkreślić, że ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Zbyt duża ilość sody może niekorzystnie wpłynąć na gorycz pierniczków.
Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe
Przepis na ekspresowe pierniczki świąteczne
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła,
- 200 g płynnego miodu prawdziwego,
- 150 g drobnego cukru brązowego,
- 4 żółtka,
- około 150 g kwaśnej śmietany,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka prawdziwego kakao,
- 30 g przyprawy do pierników lub przyprawy korzennej.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka przekładamy masło, przyprawy oraz kakao. Całość podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika i dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji.
- Gdy masa będzie jednolita i kremowa podstawiamy ją do przestygnięcia.
- W dużej misce łączymy śmietanę, sodę i przesianą mąkę. Wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, a na koniec wlewamy korzenną masę piernikową. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy na małych obrotach.
- Tak przygotowane ciasto zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki. Warto podkreślić, że może ono leżakować nawet całą noc - wówczas efekt i konsystencja będą znacznie lepsze. Jeśli jednak goni nas czas wystarczy kwadrans.
- Ciasto rozwałkowujemy na sześć minimetrów. Przy pomocy foremek wycinamy ciasteczka.
- Pieczemy w 170 stopniach przez około 12 minut.