Ekspresowe pierniczki, które nie wymagają leżakowania. Wyjdą idealnie chrupiące i pełne aromatów

Pierniczki to ważny element świątecznych przygotowań. Kruche ciasteczka z korzennymi nutami z tego przepisu są bardzo łatwe i ekspresowe. Nie wymagają leżakowania, przez co można je od razu podawać lub zawieszać na choince. Kluczowy jest jeden ze składników - zaledwie jedna łyżeczka wpływa na smak i efekt końcowy.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Święta zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania. Na liście bożonarodzeniowych rarytasów nie może zabraknąć tradycyjnych smakołyków, ale i słodkich wypieków. Pierniczki to wręcz synonim świąt - jeśli zastanawiasz się jak je szybko upiec, koniecznie sprawdź nasz sprawdzony przepis. 

Garść piernikowych porad - dzięki temu trikowy wyjdą idealne

Podczas świątecznych przygotowań nie można pominąć tradycyjnego wypiekania pierników. Kruche ciasteczka z dodatkiem korzennych przypraw idealnie wpasowują się w zimowy klimat. Niemal zawsze smakują obłędnie, a na dodatek mogą być piękną ozdobą na choinkę lub słodkim prezentem dla bliskich.

Przygotowanie pierniczków warto rozpocząć od sporządzenia listy potrzebnych produktów. Kluczowy jest jeden dodatek - mowa tu o sodzie oczyszczonej. Zaledwie łyżeczka tego kuchennego produktu całkowicie zmienia smak i aromat wypieków. Warto jednak podkreślić, że ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Zbyt duża ilość sody może niekorzystnie wpłynąć na gorycz pierniczków. 

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Przepis na ekspresowe pierniczki świąteczne

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła,
  • 200 g płynnego miodu prawdziwego,
  • 150 g drobnego cukru brązowego,
  • 4 żółtka,
  • około 150 g kwaśnej śmietany,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka prawdziwego kakao,
  • 30 g przyprawy do pierników lub przyprawy korzennej.

Sposób przygotowania: 

  1. Do rondelka przekładamy masło, przyprawy oraz kakao. Całość podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika i dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji. 
  2. Gdy masa będzie jednolita i kremowa podstawiamy ją do przestygnięcia. 
  3. W dużej misce łączymy śmietanę, sodę i przesianą mąkę. Wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, a na koniec wlewamy korzenną masę piernikową. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy na małych obrotach. 
  4. Tak przygotowane ciasto zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki. Warto podkreślić, że może ono leżakować nawet całą noc - wówczas efekt i konsystencja będą znacznie lepsze. Jeśli jednak goni nas czas wystarczy kwadrans. 
  5. Ciasto rozwałkowujemy na sześć minimetrów. Przy pomocy foremek wycinamy ciasteczka. 
  6. Pieczemy w 170 stopniach przez około 12 minut. 
Więcej o: