Karp marynowany w cebuli - sprawdziliśmy najprostszy przepis. Jest palce lizać, ale zadbaj o proporcje zalewy

Karp marynowany w zalewie z cebulą to nieoczywista wersja rybnej przekąski, która od lat gości na moim wigilijnym stole. Przepis jest prostszy, "niż konstrukcja cepa", ale bardzo ważne są proporcje. Najlepsza zalewa do karpia w occie to 1:5. Ważna jest jeszcze mąka, nie możesz jej przypalić.

Więcej przepisów na świąteczne ryby znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Karp marynowany w cebuli to moim zdaniem najlepsza ryba w occie tuż obok śledzi. Przepis jest tak prosty, jak to możliwe - usmazonego karpia zasypuje się cebulą i zalewa zalewą. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak krok po kroku zrobić najlepsza rybną przekąskę na święta, już mówię. Zacznij od wybrania ryby - najlepiej młodej, której mięso nie jest zbyt tłuste.

Karp marynowany w cebuli i occie - przepis

Składniki:

  • 2 karpie
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • 3 większe cebule
  • ocet spirytusowy
  • woda
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso karpia podziel na porcje, następnie zalej je mlekiem z solą, by pozbyć się mulistego posmaku. Następnie dokładnie osusz karpia ręcznikiem papierowym, natrzyj solą i pieprzem i obtocz w mące pszennej.
  2. Kiedy karp się moczy, przygotuj zalewę. Do garnka wlej 1 szklankę octu, 5 szklanek wody, dodaj 4 listki laurowe oraz 6 kulek ziela angielskiego. Zagotuj i ostudź. W międzyczasie cebulę pokrój w piórka.
  3. Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz. Powinno być go dość sporo, żeby karp szybciej się usmażył, a mąka przy tym nie spaliła - tego musisz pilnować, ponieważ spalona mąka zniszczy cały smak potrawy. 
  4. Smaż karpia z obu stron na złoty kolor. Następnie w dużym słoiku układaj warstwowo, najpierw cebulę, potem karpia i tak na zmianę. Następnie zalej całość zalewą i dostaw w chłodne miejsce. Następnego dnia karp jest już gotowy. 
Więcej o: