Zamiast śmietany, dodaj do pomidorowej ten kontrowersyjny produkt. Szokuje, ale daje kremowy efekt

Zabielanie zupy to klasyka w polskiej kuchni. Dzięki temu bulion zyskuje na smaku, jest znacznie bardziej sycący i nabiera pięknego koloru. Do tradycyjnej pomidorowej warto jednak dodać ten nieco kontrowersyjny składnik. Efekt? Danie będzie kremowe, delikatne i smaczne jak nigdy wcześniej!

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowa zupa pomidorowa to prawdziwy rarytas, który kochają zarówno niemal wszystkie dzieci, jak i dorośli. Klasyczny przepis warto wzbogacić o jeden dodatek. Nie przyda się jednak tym razem tradycyjna śmietana, a popularny dodatek do kanapek czy sałatek

Pomidorowa z nietypowym dodatkiem - zapomnij o dodatku śmietany 

Wśród domowych obiadów, pomidorowa zajmuje szczególne miejsce - nie bez powodu zresztą jest nazywana jedną z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Kochamy ją za delikatny smak przypominający beztroskie dzieciństwo, niepowtarzalny aromat i kremowy finisz, który rozpieszcza niemal wszystkie zmysły - mowa tu o majonezie. Kluczowe jest jednak wcześniejsze rozrobienie go w wodzie z dodatkiem mąki i dokładne wymieszanie. 

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Przepis na zupę pomidorową zabielaną majonezem

Składniki: 

  • 300 g. passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki,
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • łyżka masła,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka mąki pszennej,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz, 
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka wrzucamy masło i pokrojoną w piórka cebulę. Gdy warzywo nabierze koloru, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchew i pietruszkę. Całość doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim - podsmażamy przez około trzy minuty. 
  2. Warzywa zalewamy litrem wody. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wlewamy passatę lub pomidory z puszki, koncentrat i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. 
  3. Następnie w 1/4 szklanki wody rozrabiamy mąkę i majonez. Dolewamy chochlę zupy i dokładnie mieszamy, aż grudki całkowicie znikną. Tak przygotowaną miksturę stopniowo dodajemy do zupy - całość dokładnie mieszamy. 
  4. Zupę zagotowujemy i doprawiamy. Na koniec dekorujemy natką pietruszki i gotowe. Tak przygotowaną pomidorową podajemy z ulubionym makaronem. 
Więcej o: