Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowa zupa pomidorowa to prawdziwy rarytas, który kochają zarówno niemal wszystkie dzieci, jak i dorośli. Klasyczny przepis warto wzbogacić o jeden dodatek. Nie przyda się jednak tym razem tradycyjna śmietana, a popularny dodatek do kanapek czy sałatek.
Pomidorowa z nietypowym dodatkiem - zapomnij o dodatku śmietany
Wśród domowych obiadów, pomidorowa zajmuje szczególne miejsce - nie bez powodu zresztą jest nazywana jedną z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Kochamy ją za delikatny smak przypominający beztroskie dzieciństwo, niepowtarzalny aromat i kremowy finisz, który rozpieszcza niemal wszystkie zmysły - mowa tu o majonezie. Kluczowe jest jednak wcześniejsze rozrobienie go w wodzie z dodatkiem mąki i dokładne wymieszanie.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Przepis na zupę pomidorową zabielaną majonezem
Składniki:
- 300 g. passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki,
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- łyżka masła,
- marchewka,
- pietruszka,
- cebula,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka mąki pszennej,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wrzucamy masło i pokrojoną w piórka cebulę. Gdy warzywo nabierze koloru, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchew i pietruszkę. Całość doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim - podsmażamy przez około trzy minuty.
- Warzywa zalewamy litrem wody. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wlewamy passatę lub pomidory z puszki, koncentrat i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu.
- Następnie w 1/4 szklanki wody rozrabiamy mąkę i majonez. Dolewamy chochlę zupy i dokładnie mieszamy, aż grudki całkowicie znikną. Tak przygotowaną miksturę stopniowo dodajemy do zupy - całość dokładnie mieszamy.
- Zupę zagotowujemy i doprawiamy. Na koniec dekorujemy natką pietruszki i gotowe. Tak przygotowaną pomidorową podajemy z ulubionym makaronem.