Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Nieprawidłowe przygotowanie mięsa nie tylko źle wpływa na wygląd dania, ale również smak całej potrawy. Niezależnie czy przygotowujesz gulasz wołowy, czy curry z kurczakiem, chcesz, aby posiłek był pyszny i pachnący. Niekiedy twarde mięso psuje efekt końcowy. Zobacz, jak tego uniknąć.
Jeśli przygotowujesz danie z ryżem lub makaronem i kurczakiem, to wykorzystaj prosty trik, dzięki któremu mięso w nim nigdy nie będzie suche i twarde. Zamiast dodawać do potrawy wody, zamień ją na bulion lub kostkę rosołową. Ten składnik wpłynie nie tylko na poprawę aromatu i smaku, ale również konsystencję potrawy. Wykorzystaj ten sposób z powodzeniem również przy wieprzowinie lub wołowinie.
Dodatek bulionu lub kostki rosołowej podczas gotowania mięsa znacznie wpływa na poprawienie jego walorów. Kawałki mięsa najlepiej jest wcześniej obsmażyć lub ugotować. Ważne jest, aby nie używać wody i zastąpić ją bulionem warzywnym lub mięsnym. Gdy nie macie go w pobliżu, dobrą alternatywą będzie kostka rosołowa. Wystarczy rozpuścić ją w gorącej wodzie, a następnie zalać mieszanką mięso i kontynuować gotowanie.
Do potraw z dodatkiem kurczaka czy indyka najlepiej użyć bulionu warzywnego lub drobiowego. Jeśli przyrządzamy np. gulasz z wołowiną lub wieprzowiną, bulion może być dowolny: drobiowy, warzywny, wieprzowy lub wołowy. Jednym, którego lepiej jest unikać, jest bulion rybny.