-
Haps
-
Jak przygotować
- Placki bananowe na śniadanie. Będą puszyste i delikatne, ale mleko ci się nie przyda. Postaw na gazowany napój
Placki bananowe na śniadanie. Będą puszyste i delikatne, ale mleko ci się nie przyda. Postaw na gazowany napój
Placki bananowe, czy też bananowe pankejki to świetny pomysł na śniadanie, ale także słodki podwieczorek, czy lunch w szkole i pracy. Przepis jest banalny, ale my dziś mamy dla ciebie coś esktra - megapuszyste i rozpływające się w ustach placuszki. Jaki jest ich sekret? Zamiast mleka użyj kefiru - efekt zaskoczy.
Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placuszki bananowe to klasyka śniadań w wielu domach, szczególnie kiedy większość domowników stanowią dzieci lub osoby preferujące śniadania na słodko. Przepis na placki bananowe jest bardzo łatwy i szybki, ale dzięki naszej metodzie będzie także przepyszny. Jak je zrobić?
Placki bananowe - przepis na szybkie śniadanie
Składniki:
- 2 mocno dojrzałe banany
- 0,5 szklanki kefiru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cukru pudru (można pominąć, jeśli banany są wystarczająco słodkie)
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Banany obierz i przełóż do miseczki. Następnie za pomocą widelca rozgnieć je na papkę.
- Dodaj mąkę, jajka kefir, sodę i proszek oraz cukier puder, jeśli używasz. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Patelnię porządnie rozgrzej i natłuść ją odrobiną oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcję ciasta na placki i smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron staną się złote i apetyczne.
Tak przygotowane placuszki podawaj z ulubioną konfiturą lub oprószone cukrem pudrem.