Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placuszki bananowe to klasyka śniadań w wielu domach, szczególnie kiedy większość domowników stanowią dzieci lub osoby preferujące śniadania na słodko. Przepis na placki bananowe jest bardzo łatwy i szybki, ale dzięki naszej metodzie będzie także przepyszny. Jak je zrobić?
Co zrobić z czerstwego chleba? Chlebowa lasagne to najlepszy pomysł
Placki bananowe - przepis na szybkie śniadanie
Składniki:
- 2 mocno dojrzałe banany
- 0,5 szklanki kefiru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cukru pudru (można pominąć, jeśli banany są wystarczająco słodkie)
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Banany obierz i przełóż do miseczki. Następnie za pomocą widelca rozgnieć je na papkę.
- Dodaj mąkę, jajka kefir, sodę i proszek oraz cukier puder, jeśli używasz. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Patelnię porządnie rozgrzej i natłuść ją odrobiną oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcję ciasta na placki i smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron staną się złote i apetyczne.
Tak przygotowane placuszki podawaj z ulubioną konfiturą lub oprószone cukrem pudrem.
Przepis na faworki mojej babci. Pochodzi z 1885 roku. Lepszych nigdy nie jadłam