Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa pieczarkowa z makaronem i serem camembert jest nie tylko dużo bardziej kremowa, ale także ma bardziej wytrawny smak. Zazwyczaj taką zupę zamawiamy w dobrych restauracjach, ale dziś możesz zamienić swoją jadalnię w najlepszy lokal. Oto przepis na zupę, która śmiało może nosić tytuł hrabiny wśród potraw z pieczarkami.
Minipączki. Będą pulchniutkie i okrąglutkie dzięki trikowi z olejem i łyżką
Zupa pieczarkowa z makaronem i serem camembert
Składniki:
- ok. 700 g pieczarek
- 1 duży por (biała część)
- 2 krążki sera camembert
- 1 serek topiony śmietankowy (ok. 150 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- bulion warzywny lub drobiowy
- masło
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- ulubiony makaron do podania
Sposób wykonania:
- Pieczarki pokrój w kostkę, pora posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W dużym garnku rozpuść solidną łyżkę masła i dodaj pora. Kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki oraz czosnek i podsmażaj, aż grzyby zmniejszą swoją objętość. Następnie lekko je osól i całość zalej bulionem (ok. 1 l). W międzyczasie ugotuj al dente swój ulubiony makaron.
- Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, następnie odlej chochlą odrobinę wywaru, przelej do rondelka, dodaj serek topiony. Ser camembert pokrój na kawałki i oddziel delikatny miąższ od skórki. Miąższ przełóż do rondelka i całość zmiksuj. Dodaj do zupy.
- Gotuj jeszcze przez kilka minut, pod koniec dopraw do smaku pieprze i gałką muszkatołową.
Sernik Makłowicza z jego rodzinnej receptury. Dopełnia go tym składnikiem
Wskazówka: Żeby jeszcze bardziej podkręcić smak zupy pieczarkowej, dodaj do niej drobiowe pulpeciki. Mięso mielone wymieszaj z przyprawami i ugotuj bezpośrednio w zupie.