Zupa pieczarkowa z makaronem to hrabina wśród zup. Zapomnij o zabielaniu śmietaną - inny składnik doda wytrawnego smaku

Zupa pieczarkowa to danie z wielkim potencjałem i odpowiednio przygotowane może konkurować z daniami z najlepszych restauracji. Dziś mamy dla was przepis na zupę pieczarkową z makaronem, ale nie taką zwykłą, stołówkową, tylko wyrafinowaną i absolutnie przepyszną. Jaki jest sekret jej smaku? Zamiast śmietany dodaj francuski ser.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa pieczarkowa z makaronem i serem camembert jest nie tylko dużo bardziej kremowa, ale także ma bardziej wytrawny smak. Zazwyczaj taką zupę zamawiamy w dobrych restauracjach, ale dziś możesz zamienić swoją jadalnię w najlepszy lokal. Oto przepis na zupę, która śmiało może nosić tytuł hrabiny wśród potraw z pieczarkami. 

Mini pączki seroweMinipączki. Będą pulchniutkie i okrąglutkie dzięki trikowi z olejem i łyżką

Zupa pieczarkowa z makaronem i serem camembert

Składniki:

  • ok. 700 g pieczarek
  • 1 duży por (biała część)
  • 2 krążki sera camembert
  • 1 serek topiony śmietankowy (ok. 150 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bulion warzywny lub drobiowy
  • masło
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • ulubiony makaron do podania

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki pokrój w kostkę, pora posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W dużym garnku rozpuść solidną łyżkę masła i dodaj pora. Kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki oraz czosnek i podsmażaj, aż grzyby zmniejszą swoją objętość. Następnie lekko je osól i całość zalej bulionem (ok. 1 l). W międzyczasie ugotuj al dente swój ulubiony makaron.
  3. Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, następnie odlej chochlą odrobinę wywaru, przelej do rondelka, dodaj serek topiony. Ser camembert pokrój na kawałki i oddziel delikatny miąższ od skórki. Miąższ przełóż do rondelka i całość zmiksuj. Dodaj do zupy.
  4. Gotuj jeszcze przez kilka minut, pod koniec dopraw do smaku pieprze i gałką muszkatołową. 

Sernik Roberta MakłowiczaSernik Makłowicza z jego rodzinnej receptury. Dopełnia go tym składnikiem

Wskazówka: Żeby jeszcze bardziej podkręcić smak zupy pieczarkowej, dodaj do niej drobiowe pulpeciki. Mięso mielone wymieszaj z przyprawami i ugotuj bezpośrednio w zupie. 

Więcej o: