• Link został skopiowany

Jak zrobić sos grzybowy? Pora wykorzystać zapasy suszonych bądź mrożonych grzybów, a będzie wyśmienity

Jak zrobić sos grzybowy? To pytanie z pewnością zadają sobie szczególnie ci, którzy jesienią zostali obdarowani przez innych grzybami. Suszone lub mrożone okazy świetnie nadają się jako dodatek do sosów. Zimą będą smakować szczególnie obłędnie. Jak zatem zrobić sos grzybowy z mrożonych grzybów? A jak przygotować sos z suszonych grzybów? Wyjaśniamy.
Jak zrobić sos grzybowy? (zdjęcie ilustracyjne)
fot. pixabay/ritae

Sos grzybowy to jeden z najlepszych sosów, jakie możemy podać na obiad. Świetnie komponuje się z mięsem, kluskami śląskimi bądź warzywami. Na szczęście nie musimy ograniczać się do przygotowywania wyłącznie w sezonie grzybowym, gdyż mrożenie bądź suszenie znacznie przedłuża okres przydatności grzybów.

Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami Wybierz serwis

Jak zrobić sos grzybowy? Mrożone grzyby sprawdzą się świetnie

Składniki:

  • 400 g rozmrożonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku oraz ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w piórka, a marchewkę kroimy w paski.
  2. Na głębokiej patelni lub w niewielkim garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i marchewkę i smażymy przez chwilę.
  3. Następnie dodajemy grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podlewamy bulionem i dusimy, aż grzyby będą miękkie. Wtedy zaprawiamy sos mąką oraz dodajemy przyprawy. Smacznego!

Jak zrobić sos z suszonych grzybów? To nic trudnego, a smakuje obłędnie

Składniki:

  • 1 duża garść suszonych grzybów,
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • sól i pieprz oraz ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby połam na mniejsze kawałki i zalej wodą, by się namoczyły. Odstaw je na około dwie godziny i zagotuj je w wodzie, w której się moczyły, aż będą miękkie.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, a ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj też rozdrobniony czosnek. Następnie całą zawartość patelni przełóż do garnka z grzybami i wymieszaj. Gotuj przez kwadrans na wolnym ogniu.
  3. Dodaj śmietankę, a dwie łyżki mąki zalej odrobiną wody, wymieszaj i dodaj do sosu, by go zagęścić. Nie zapomnij o przyprawach. Gotuj jeszcze kilka minut. Smacznego!
Więcej o: