Obiad bez mięsa - przygotuj gnocchi z kolorowymi warzywami. Smak wzbogaci ser i świeże zioła

Obiad bez mięsa to świetny pomysł na wzbogacenie domowego menu o dodatkową porcję warzyw i witamin. Świetnym i ekspresowym przepisem jest gnocchi z pomidorami i szpinakiem. Smak dania świetnie podkreślą świeże zioła i włoski ser.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gnocchi z warzywami i dodatkiem ziół to świetny sposób na szybki obiad bez mięsa. Bogaty w witaminy posiłek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a efekt zadowoli największych smakoszy! Włoskie kluseczki ziemniaczane świetnie smakują podane na obiad czy kolację, a lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. 

Obiad bez mięsa, czyli ekspresowe gnocchi w pomidorach

Gnocchi to słynne włoskie kluseczki bazujące na ziemniakach, które świetnie smakują w wielu wersjach. Jedna z nich to doskonały pomysł na obiad bez mięsa - mowa tu o aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem soczyście zielonych liści szpinaku. Dodatkiem, którego nie może zabraknąć, jest włoski ser np. parmezan lub grana padano. 

Idealny sos pomidorowy uzyskamy ze świeżych warzyw, jednak o tej porze roku warto wykorzystać dobrej jakości passatę. Z kolei przygotowanie ziemniaczanych kluseczek to połączenie zaledwie trzech składników. Takie połączenie to prawdziwa uczta dla zmysłów i namiastka smaków słonecznej Italii. 

Zobacz wideo Gnocchi. Przepis krok po kroku w kuchni Hapsa

Gnocchi w sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku: 

Składniki: 

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko, 
  • passata pomidorowa, 
  • dwie garście szpinaku, 
  • czosnek, 
  • oliwa, 
  • zioła prowansalskie, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • tarty parmezan lub grana padano. 

Składniki: 

  1. Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Łączymy z mąką i jajkiem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Porcję ciasta rolujemy w wałek i wycinamy małe kluseczki. Gnocchi dodatkowo możemy ozdobić, tworząc klasyczny wzór z pomocą widelca. 
  2. Przygotowujemy sos. Na odrobinie oliwy podsmażamy na złoty kolor czosnek. Wlewamy passatę i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Sos powinien na początku mocno się zagotować, później zmniejszamy i gotujemy kilka minut. 
  3. Do pomidorów dodajemy liście szpinaku. Mieszamy i czekamy, aż zwiędną. 
  4. Gnocchi gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia. Łączymy z sosem. Przekładamy na talerze i posypujemy dużą ilością startego sera. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.