Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gnocchi z warzywami i dodatkiem ziół to świetny sposób na szybki obiad bez mięsa. Bogaty w witaminy posiłek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a efekt zadowoli największych smakoszy! Włoskie kluseczki ziemniaczane świetnie smakują podane na obiad czy kolację, a lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli.
Gnocchi. Z czym podawać włoskie kopytka? Mamma mia! Te sosy są fenomenalne
Obiad bez mięsa, czyli ekspresowe gnocchi w pomidorach
Gnocchi to słynne włoskie kluseczki bazujące na ziemniakach, które świetnie smakują w wielu wersjach. Jedna z nich to doskonały pomysł na obiad bez mięsa - mowa tu o aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem soczyście zielonych liści szpinaku. Dodatkiem, którego nie może zabraknąć, jest włoski ser np. parmezan lub grana padano.
Idealny sos pomidorowy uzyskamy ze świeżych warzyw, jednak o tej porze roku warto wykorzystać dobrej jakości passatę. Z kolei przygotowanie ziemniaczanych kluseczek to połączenie zaledwie trzech składników. Takie połączenie to prawdziwa uczta dla zmysłów i namiastka smaków słonecznej Italii.
Zobacz wideo
Gnocchi. Przepis krok po kroku w kuchni Hapsa
Gnocchi w sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku:
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- szklanka mąki pszennej,
- jajko,
- passata pomidorowa,
- dwie garście szpinaku,
- czosnek,
- oliwa,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz,
- tarty parmezan lub grana padano.
Składniki:
- Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Łączymy z mąką i jajkiem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Porcję ciasta rolujemy w wałek i wycinamy małe kluseczki. Gnocchi dodatkowo możemy ozdobić, tworząc klasyczny wzór z pomocą widelca.
- Przygotowujemy sos. Na odrobinie oliwy podsmażamy na złoty kolor czosnek. Wlewamy passatę i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Sos powinien na początku mocno się zagotować, później zmniejszamy i gotujemy kilka minut.
- Do pomidorów dodajemy liście szpinaku. Mieszamy i czekamy, aż zwiędną.
- Gnocchi gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia. Łączymy z sosem. Przekładamy na talerze i posypujemy dużą ilością startego sera.