Marchew najlepiej zasiać wiosną, w okresie od końca marca do końca maja lub jesienią - w listopadzie lub grudniu. Wysiewanie marchwi w ostatnim kwartale roku to tak zwany siew ozimy. Marchew zasiana na jesieni wzejdzie jednak dopiero wiosną kolejnego roku.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ziemię pod uprawę marchwi należy wcześniej przekopać i odchwaszczać. Nasiona rozprowadzić powinniśmy w rzędach oddalonych od siebie o około 20-25 centymetrów na głębokości 1 centymetra. Jeśli zasiejemy marchew głębiej, rośliny wzejdą słabsze. Proces kiełkowania nasion wynosi około 10-20 dni w sprzyjającej temperaturze gleby wynoszącej 3 stopnie Celsjusza.
Zbiory marchwi najlepiej przeprowadzić przed nadejściem pierwszych przymrozków, w okresie od połowy września do połowy października. Przegapienie momentu zbiorów wiąże się z ograniczeniem zdolności warzywa do przechowywania, dlatego nie powinniśmy łamać tej reguły. Zbiory należy przeprowadzić podczas bezdeszczowej pogody, ponieważ zabłocenie korzeni może sprzyjać ich gniciu i rozwojowi chorób.
Uprawiając marchew powinniśmy pamiętać o regularnym nawadnianiu oraz odchwaszczaniu. Unikać należy natomiast przerywania za gęsto zasianej marchewki. Jej zapach zwabia szkodniki, na przykład połyśnicę marchwiankę. Marchew najlepiej zasiać w glebie żyznej, piaszczysto-gliniastej o średniej wilgotności. Roślina powinna wzrastać w przewiewnym miejscu, ponieważ wiatr utrudnia atakowanie roślin przez insekty. Marchew wyda najobfitsze plony gdy zasadzimy ją w miejscu nasłonecznionym. Wówczas jej korzenie będą charakteryzowały się wysoką zawartością karotenu i cukrów.
Rozpoczynając uprawę marchwi powinniśmy wybrać tę odmianę rośliny, która najbardziej odpowiada naszym potrzebom. Poszczególne rodzaje marchwi różnią się pod względem wyglądu, smaku lub odporności na niekorzystne czynniki. Najpopularniejszymi odmianami marchwi nadającymi się do uprawy w przydomowym ogrodzie są między innymi: Blanka, Kinga, Purple Haze, Lunar White czy Deep Purple.
Zobacz też: Marchewka: jakie ma właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść marchewkę?