Przepisów na serniki jest tyle, że wybranie akurat tego, który chcielibyśmy upiec (lub schłodzić w lodówce, jeśli robimy sernik na zimno), może zająć naprawdę sporo czasu. Dlatego my ułatwimy wam to zadanie i zaproponujemy wam pyszny sernik kokosowy Ewy Wachowicz. To sernik bez pieczenia, gwiazda po prostu chłodzi go w lodówce. Możecie zrobić go też w dwóch wariantach - albo poprzestać na spodzie i masie serowo-kokosowej, albo polać go jeszcze musem z mango. To od was zależy, jak go przygotujecie. Poniżej znajdziecie całą instrukcję. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.
Składniki:
Na spód:
Na masę serowo-kokosową:
Na mus mango:
Do dekoracji melisa cytrynowa.
Więcej przepisów na serniki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sposób przygotowania:
Sernik kokosowy Ewy Wachowicz zaczynamy robić od dokładnego i drobnego pokruszenia herbatników. Do miski z ciastkami wsypujemy kakao i mieszamy. Masło rozpuszczamy i dolewamy do suchych składników. Mieszamy, a następnie masą wylepiamy dokładnie tortownicę. Uklepujemy i wkładamy do lodówki.
Ser dwa razy mielimy w maszynce do mielenia mięsa [jeżeli nie macie maszynki, możecie użyć np. malaksera lub blendera, a w ostateczności np. widelca, choć to czasochłonne, czy tłuczka do ziemniaków z dziurkami - przyp. red.]. Dodajemy cukier puder i skrapiamy ekstraktem. Dolewamy mleczko kokosowe i wszystko miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Gdy wystygnie, dolewamy ją do masy serowo-kokosowej i całość wylewamy na schłodzony spód. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Sernik kokosowy Ewy Wachowicz możecie zakończyć na tym etapie, a możecie też zrobić jeszcze mus mango. Wystarczy wyciąć z owocu pestkę, obrać, pokroić i zblendować mango. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i gdy będzie tężała, wlewamy ją do mango. Miksujemy i przelewamy na schłodzony sernik. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Sernik można udekorować przed podaniem np. wiórkami kokosowymi.