Sernik kokosowy Ewy Wachowicz. Nawet nie musisz go piec, ale przyda się maszynka do mięsa

Przepisy Ewy Wachowicz od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Swego czasu w rozmowie z Haps.pl gwiazda zapewniała, że jej receptury zawsze się udają, ponieważ zanim puści je dalej w świat, najpierw dokładnie je testuje. Macie szansę sami to sprawdzić, robią w domu sernik kokosowy Ewy Wachowicz. Nawet nie musicie wkładać go do piekarnika.

Przepisów na serniki jest tyle, że wybranie akurat tego, który chcielibyśmy upiec (lub schłodzić w lodówce, jeśli robimy sernik na zimno), może zająć naprawdę sporo czasu. Dlatego my ułatwimy wam to zadanie i zaproponujemy wam pyszny sernik kokosowy Ewy Wachowicz. To sernik bez pieczenia, gwiazda po prostu chłodzi go w lodówce. Możecie zrobić go też w dwóch wariantach - albo poprzestać na spodzie i masie serowo-kokosowej, albo polać go jeszcze musem z mango. To od was zależy, jak go przygotujecie. Poniżej znajdziecie całą instrukcję. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Sernik Magdy GesslerSernik last minute Magdy Gessler. Pyszny, jak z najlepszej cukierni

Sernik kokosowy Ewy Wachowicz. Przepis na ciasto bez pieczenia

Składniki:

Na spód:

  • 100 g masła,
  • 160 g herbatników,
  • 2 łyżki kakao.

Na masę serowo-kokosową:

  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 600 g sera białego,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wrzątku,
  • 50 g cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Na mus mango:

  • mango,
  • galaretka cytrynowa,
  • 300 ml wrzątku.

Do dekoracji melisa cytrynowa.

Więcej przepisów na serniki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sernik możecie zrobić też w wersji wegańskiej. Zobaczcie przepis Hapsa

Sposób przygotowania:

Sernik kokosowy Ewy Wachowicz zaczynamy robić od dokładnego i drobnego pokruszenia herbatników. Do miski z ciastkami wsypujemy kakao i mieszamy. Masło rozpuszczamy i dolewamy do suchych składników. Mieszamy, a następnie masą wylepiamy dokładnie tortownicę. Uklepujemy i wkładamy do lodówki.

Ser dwa razy mielimy w maszynce do mielenia mięsa [jeżeli nie macie maszynki, możecie użyć np. malaksera lub blendera, a w ostateczności np. widelca, choć to czasochłonne, czy tłuczka do ziemniaków z dziurkami - przyp. red.]. Dodajemy cukier puder i skrapiamy ekstraktem. Dolewamy mleczko kokosowe i wszystko miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Gdy wystygnie, dolewamy ją do masy serowo-kokosowej i całość wylewamy na schłodzony spód. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Sernik Roberta MakłowiczaSernik Makłowicza z jego rodzinnej receptury. Dopełnia go tym składnikiem

Sernik kokosowy Ewy Wachowicz możecie zakończyć na tym etapie, a możecie też zrobić jeszcze mus mango. Wystarczy wyciąć z owocu pestkę, obrać, pokroić i zblendować mango. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i gdy będzie tężała, wlewamy ją do mango. Miksujemy i przelewamy na schłodzony sernik. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Sernik można udekorować przed podaniem np. wiórkami kokosowymi.

Więcej o: