Jak wyczyścić piekarnik bez detergentów? Zabrudzenia usuniesz, wykorzystując ten jeden składnik. To hit za grosze!

Czyszczenie piekarnika to dla wielu z nas prawdziwa zmora. Tłuste zabrudzenia, zacieki i przypalone resztki żywności, to przeciwnicy ciężcy to pokonania. Jak się jednak okazuję, wystarczy banalnie prosty trik z wodą i temperaturą - obejdzie się zatem bez skrobania i detergentów!

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe porządki często zajmują najwięcej czasu, gdy docieramy do kuchni - to prawdziwy raj zakamarków, zabrudzeń, tłustych plam, okruszków i resztek żywności. Sam piekarnik to spore wyzwanie - jednak wystarczy prosty trik, by uporać się z czyszczeniem tego urządzenia. W ten prosty sposób wyczyścisz nawet piekarnik pod zabudowę. 

Czyszczenie piekarnika - bez detergentów i chemikaliów

Czyszczenie piekarnika to orzech ciężki do zgryzienia - tłuste plamy, zacieki, przypalenia i resztki to prawdziwe wyzwanie nawet dla perfekcyjnej pani domu. Czasami nawet długie i konkretne szorowanie nie wystarczy, a i niektóre środki nie zdają egzaminu. Wówczas warto wrócić do korzeni i zaczerpnąć banalnie prostą metodę dobrze znaną naszym mamom i babciom. 

Mowa tu o czyszczeniu przy wykorzystaniu samej wody. Tak to możliwe, kluczem jest jednak sprytna metoda z wykorzystaniem temperatury. Praktyka podgrzewania naczynia z wodą w piekarniku da ekspresowy efekt, pozwoli zaoszczędzić na chemii i okaże się zbawienna dla środowiska. 

Zobacz wideo Jak zaoszczędzić prąd, piekąc w piekarniku i zmywając w zmywarce?

Umyj piekarnik za pomocą samej wody - wyręczy cię temperatura

Aby wyczyścić piekarnik, ową metodą wystarczy wlać wodę do naczynia żaroodpornego i włożyć je do urządzenia. Nastawiamy temperaturę 160 stopni i wybieramy funkcję nagrzewania góra-dół. Warto wspomnieć, że wszystkie formy, kratki i blaszki należy wcześniej wyciągnąć. Po kilkunastu minutach, gdy piekarnik się nagrzeje, a para wypełni jego wnętrze, wyłączamy sprzęt. Następnie uchylamy drzwiczki, a po paru minutach gdy temperatura nieco spadnie, przechodzimy do mycia wnętrza. 

Jeśli jednak nasz piekarnik jest mocno zabrudzony, warto dodać kolejny element w czyszczeniu. Zaczynamy jak wyżej od parowania, a następnie myjemy ścianki i szybę przy pomocy pasty zrobionej z odrobiny wody i sody oczyszczonej. Wówczas jednak musimy dokładnie i kilkukrotnie przemyć piekarnik mokrą ściereczką. 

Ocet - pomocny środek w czyszczeniu piekarnika

Inną metodą na uporczywe zanieczyszczenia jest patent z octem. Do butelki ze spryskiwaczem, wystarczy wlać równe proporcje octu i wody. Całość dokładnie wstrząsamy, a następnie aplikujemy płyn we wnętrzu piekarnika i pozostawiamy na kilka minut, by środek zaczął działać. Później kilkukrotnie szorujemy piekarnik, a na koniec czyścimy go przy pomocy gąbki i wody. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.