Więcej przepisów z grzybami w roli głównej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Uszak bzowy to grzyb, który rośnie cały rok, ale największy ego wysyp przypada na miesiące jesienne i zimowe. Uszak bzowy swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kształtowi, przypominającemu nieco małżowinę uszną.
Uszak bzowy jest grzybem jadalnym i bardzo smacznym. Ma też właściwości zdrowotne - ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a także przeciwwirusowe, dlatego spożywanie go w potrawach, czy w postaci wyciągów może stanowić naturalne wsparcie odporności, szczególnie zimą.
Uszaki występują dość pospolicie, można je spotkać tak naprawdę wszędzie - w lasach, parkach i ogrodach. Te zimowe grzyby rosną jednak na określonych gatunkach drzew. Rosną, jak sama nazwa wskazuje, na pniach i gałęziach czarnego bzu, ale także na drzewach owocowych, na jesionach, bukach i olchach.
Uszaki bzowe są nazywane polskimi grzybami mun i najczęściej są używane do potraw inspirowanych kuchnią azjatycką, ale świetnie smakują także duszone z cebulką, marynowane, ale bez wątpienia są idealne do zup. Dziś mamy dla was przepis na porządnie rozgrzewającą zupę z uszakiem bzowym, która w smaku łączy wszystko, co Polacy kochają - bez dokładki się nie obejdzie.
Składniki: