Zimą też rosną grzyby. Z ucha Judasza vel uszaka bzowego zrobisz najlepszą zupę grzybową świata

Zimowe grzyby to zbawienie dla każdego, kto uwielbia potrawy ze świeżych grzybów i nie chce czekać do jesieni. Oprócz płomiennicy zimowej możemy spotkać także uszaki bzowe, nazywane polskimi grzybami mun lub uchem Judasza. Dziś podpowiemy, gdzie ich szukać i co pysznego można z nich wyczarować - w tej zupie zakochasz się od pierwszej łyżki.

Więcej przepisów z grzybami w roli głównej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Uszak bzowy to grzyb, który rośnie cały rok, ale największy ego wysyp przypada na miesiące jesienne i zimowe. Uszak bzowy swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kształtowi, przypominającemu nieco małżowinę uszną. 

Uszak bzowy jest grzybem jadalnym i bardzo smacznym. Ma też właściwości zdrowotne - ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a także przeciwwirusowe, dlatego spożywanie go w potrawach, czy w postaci wyciągów może stanowić naturalne wsparcie odporności, szczególnie zimą. 

Uszaki występują dość pospolicie, można je spotkać tak naprawdę wszędzie - w lasach, parkach i ogrodach. Te zimowe grzyby rosną jednak na określonych gatunkach drzew. Rosną, jak sama nazwa wskazuje, na pniach i gałęziach czarnego bzu, ale także na drzewach owocowych, na jesionach, bukach i olchach. 

Uszaki bzowe są nazywane polskimi grzybami mun i najczęściej są używane do potraw inspirowanych kuchnią azjatycką, ale świetnie smakują także duszone z cebulką, marynowane, ale bez wątpienia są idealne do zup. Dziś mamy dla was przepis na porządnie rozgrzewającą zupę z uszakiem bzowym, która w smaku łączy wszystko, co Polacy kochają - bez dokładki się nie obejdzie. 

Zupa z zimowych grzybów - przepis z uszakiem bzowym

Składniki:

  • 2 szklanki uszaków bzowych (ok. 300-400 g)
  • 1 większa cebula
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1,5 l bulionu 
  • 1 duża marchewka
  • kawałek świeżego imbiru
  • pół selera
  • sól, pieprz, liście laurowe, gałka muszkatołowa, sos sojowy jasny
  • masło
  • do podania: makaron zwykły lub sojowy

Sposób wykonania:

  1. Oddziel mięso z ćwiartek od kości i pokrój je w paski. Następnie przełóż do miski, dodaj odrobinę soli, pieprzu i 2 łyżki sosu sojowego. Wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by mięso się zamarynowało. 
  2. Uszaki bzowe oczyść i obgotuj przez 5 minut. Następnie wyjmij je z wody (wody nie wylewaj) i pokrój w paski. 
  3. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dołóż pokrojone grzyby, pokrojony imbir oraz marchewkę i seler starte na tarce. Całość podsmażaj przez 5-7 minut na średniej mocy palnika. 
  4. Do duszących się warzyw i grzybów dodaj mięso z kurczaka, zwiększ moc palnika i kiedy kurczak się "zamknie", wlej bulion i wodę, w której parzyły się grzyby. Zmniejsz moc palnika, dodaj kilka listków laurowych, sól i pieprz, a także gałkę muszkatołową. Gotuj przez ok. 40 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.