Faworki inne niż wszystkie. Będą puszyste i mięciutkie, dzięki składnikowi, którego nie brakuje w sernikach

Jeśli chodzi o faworki, to one chyba nigdy nam się nie znudzą. Jeśli jednak lubisz próbować nowych rzeczy, mamy dla ciebie przepis na faworki, obok których nie sposób przejść obojętnie. Są puchate, delikatne i nie kruszą się, jak tradycyjne. Jaki jest ich sekret? Ten składnik często dodajesz do serników i ciast - chodzi o budyń.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Faworki, które dziś wam zaprezentujemy, nieco różnią się od tych tradycyjnych, babcinych, ale w niczym im nie ustępują - smakują wyśmienicie i robi się je dość łatwo. Dodatek proszku budyniowego sprawi, że zakochasz się w tych faworkach od pierwszego kęsa, a twój tłusty czwartek będzie najpyszniejszym dniem w roku. 

Faworki inne niż wszystkie - przepis z dodatkiem budyniu

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 pełna łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

Sposób wykonania:

  1.  Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową - wówczas ciasto będzie łatwiej zagniatać. 
  2. Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę. Następnie dodaj żółtka, śmietanę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość energicznie zagnieć na gładkie i zwarte ciasto.
  3. Z ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Następnie włóż na godzinę do lodówki, by się schłodziło. 
  4. Kiedy ciasto już się schłodzi, wyjmij je na stolnicę i podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki blat o grubości mniej więcej 5 mm.
  5. Za pomocą noża wycinaj podłużne prostokąty. Na środku każdego z nich zrób niewielkie nacięcie i przełóż przez nie koniec, tworząc charakterystyczny kształt faworka. 
  6. W szerokim rondlu rozgrzej porządnie olej i partiami wrzucaj faworki. Smaż je, aż urosną i zrobią się złote. Następnie wyławiaj je za pomocą łyżki cedzakowej i połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.  
Więcej o: