Miałam dość kolejek, więc zrobiłam pączki sama. Arcyłatwe i w 15 minut. Wychodzą mięciutkie

Miałam dość sklepowych pączków i stania w kolejkach w tłusty czwartek. Postanowiłam zrobić własne minipączki z serka. Zajęło mi to mniej niż kwadrans, a pączki wyszły mięciutkie, puchate i uroczo rozczochrane. Cała redakcja się zajadała.

Więcej przepisów na łatwe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nie trzeba chyba mówić, że tłusty czwartek bez pączka to nieporozumienie. Jednak nie zawsze jest czas na stanie w długich kolejkach do cukierni lub cackanie się z ciastem drożdżowym. Robienie tradycyjnych, domowych pączków to świetna zabawa, ale niestety wykonanie jest dość czasochłonne. Postanowiłam sprawdzić, czy da się zrobić pączki w kwadrans, bez straty czasu i nerwowego sprawdzania, czy ciasto już urosło.

Przepis na minipączki dostałam od znajomej, jednak gdy robiłam je pierwszy raz, czegoś mi brakowało, dlatego postanowiłam nieco udoskonalić recepturę. Dodanie cukru pudru i większej ilości serka to był strzał w dziesiątkę - pączuszki wyszły delikatne, mięciutkie i uroczo nieforemne. Robienie pączków z serka przypominało trochę lanie wosku w andrzejki - każdy pączek miał inny kształt i na podstawie cienia, który rzucał, zgadywaliśmy w redakcji, czy to dinozaur, czy może volkswagen garbus.

Arcyłatwe pączki z serka w 15 minut

Jeżeli chcesz samodzielnie zrobić pączki z serka waniliowego, musisz przygotować:

  • 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2 szklanki mąki pszennej (ja używałam tortowej)
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżkę cukru pudru
  • 1 pełną łyżkę cukru waniliowego
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić je krok po kroku, obejrzyj nasze wideo:

Zobacz wideo Szybkie i łatwe minipączuszki z serka waniliowego
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.