Ten przepis na makaron to już internetowy klasyk. Wystarczy podpiec ser i dodatki

Social media sprawiły, że żyjemy dzisiaj w nieco innej rzeczywistości. Jeśli brakuje nam pomysłu na posiłek, wystarczy wejść na kulinarnego bloga lub na profil influencera, by zainspirować się jednym z miliona przepisów. Makaron z zapiekanym serem feta i pomidorkami podbił serca internautów na całym świecie i jednocześnie stał się już flagowym i ekspresowym daniem.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szybki tryb życia, brak czasu i duży nakład obowiązków sprawiają, że niemal zawsze się śpieszymy. Jednym z wielu skutków jest zupełnie inna forma gotowania i przygotowywania posiłków. Lubujemy się w szybkich, nieskomplikowanych, ale i smacznych daniach - makarony w tej kwestii rządzą, o czym świadczy poniższy przepis. 

Viralowy makaron z kilku prostych składników

Daniem, które podbiło media społecznościowe i odtworzone zostało przez miliony użytkowników, bez dwóch zdań jest makaron z pieczoną fetą i pomidorkami. Ten banalnie prosty przepis zdobył serca internautów prostotą, pięknym wyglądem, łatwością w przygotowaniu no i oczywiście intensywnym smakiem. 

Prekursorką i jednocześnie autorką przepisu, który zrobił w sieci furorę jest właścicielka konta Feel Good Foodie zarówno na Instagramie, jak i TikToku. Jak podkreśla - przepis jest banalnie prosty i daje ogrom satysfakcji. Wystarczy przełożyć składniki do naczynia żaroodpornego, zapiec je, a następnie połączyć z makaronem i gotowe!

Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Makaron z zapiekanym serem feta i pomidorkami

Składniki: 

  • pomidorki koktajlowe,
  • kostka sera feta,
  • oliwa z oliwek,
  • odrobina soli,
  • pieprz grubo mielony,
  • dwa ząbki czosnku,
  • świeża bazylia lub ulubione zioła,
  • porcja ulubionego makaronu. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia pomidorków. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego (warzywa mogą być także pokrojone na połówki). 
  2. Do pomidorków dodajemy chlust oliwy dobrej jakości - ilość zależy od naszych preferencji, nie warto jednak przesadzić. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami np. mieszanką prowansalską, bazylią czy oregano. Dodajemy obrane i ewentualnie pokrojone kawałki czosnku.
  3. Całość dokładnie mieszamy. Następnie na środek wkładamy dobrej jakości ser feta - umieszczamy go na środku tak by warzywa go okrążały. Wierzch skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem. 
  4. Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika na około 30 minut - pieczemy w 200 stopniach. 
  5. W międzyczasie gotujemy makaron. 
  6. Naczynie z serem wyciągamy. Wszystko dokładnie mierzmy, tak by feta ładnie połączyła się z warzywami. Wówczas dodajemy makaron i świeże zioła. Ponownie mieszamy i gotowe. 
  7. Makaron nakładamy na talerze, podajemy na ciepło. 
  8. Wskazówka - pieczona feta świetnie smakuje także z pieczywem. 
 
Więcej o:
Copyright © Agora SA