Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szybki tryb życia, brak czasu i duży nakład obowiązków sprawiają, że niemal zawsze się śpieszymy. Jednym z wielu skutków jest zupełnie inna forma gotowania i przygotowywania posiłków. Lubujemy się w szybkich, nieskomplikowanych, ale i smacznych daniach - makarony w tej kwestii rządzą, o czym świadczy poniższy przepis.
Viralowy makaron z kilku prostych składników
Daniem, które podbiło media społecznościowe i odtworzone zostało przez miliony użytkowników, bez dwóch zdań jest makaron z pieczoną fetą i pomidorkami. Ten banalnie prosty przepis zdobył serca internautów prostotą, pięknym wyglądem, łatwością w przygotowaniu no i oczywiście intensywnym smakiem.
Prekursorką i jednocześnie autorką przepisu, który zrobił w sieci furorę jest właścicielka konta Feel Good Foodie zarówno na Instagramie, jak i TikToku. Jak podkreśla - przepis jest banalnie prosty i daje ogrom satysfakcji. Wystarczy przełożyć składniki do naczynia żaroodpornego, zapiec je, a następnie połączyć z makaronem i gotowe!
Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku
Makaron z zapiekanym serem feta i pomidorkami
Składniki:
- pomidorki koktajlowe,
- kostka sera feta,
- oliwa z oliwek,
- odrobina soli,
- pieprz grubo mielony,
- dwa ząbki czosnku,
- świeża bazylia lub ulubione zioła,
- porcja ulubionego makaronu.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od dokładnego umycia pomidorków. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego (warzywa mogą być także pokrojone na połówki).
- Do pomidorków dodajemy chlust oliwy dobrej jakości - ilość zależy od naszych preferencji, nie warto jednak przesadzić. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami np. mieszanką prowansalską, bazylią czy oregano. Dodajemy obrane i ewentualnie pokrojone kawałki czosnku.
- Całość dokładnie mieszamy. Następnie na środek wkładamy dobrej jakości ser feta - umieszczamy go na środku tak by warzywa go okrążały. Wierzch skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem.
- Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika na około 30 minut - pieczemy w 200 stopniach.
- W międzyczasie gotujemy makaron.
- Naczynie z serem wyciągamy. Wszystko dokładnie mierzmy, tak by feta ładnie połączyła się z warzywami. Wówczas dodajemy makaron i świeże zioła. Ponownie mieszamy i gotowe.
- Makaron nakładamy na talerze, podajemy na ciepło.
- Wskazówka - pieczona feta świetnie smakuje także z pieczywem.