Makaron z "popiołem". Włoskie danie, które skrada serce aromatycznym składnikiem. Brzmi dziwnie, ale smakuje obłędnie

Włoska kuchnia niemal zawsze zaskakuje smakiem, aromatem i kolorem. Makaron z "popiołem" może więc dla wielu brzmieć dosyć absurdalnie, smak jednak wszystko wynagradza. Mowa tu o pasta alla cenere, która podawana jest z sosem bazującym na serze gorgonzola i oliwkach.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Makaron z "popiołem" to włoska rewolucja na talerzu. Chociaż nazwa brzmi kontrowersyjnie i dosyć specyficznie, smak to przysłowiowe niebo na talerzu. Wszystko przez bogate aromaty, wyrazisty smak sera i tradycyjny, dobry jakościowo makaron. 

Makaron z "popiołem", czyli włoskie smaki na talerzu 

Makaron z "popiołem" to nic innego jak tradycyjna pasta alla cenere w kremowym i delikatnym sosie. Bazuje na skarbie narodowym, jakim jest ser gorgonzola, czarnych oliwkach i makaronie penne. Efekt podbija kubki smakowe i rozbudza wszystkie zmysły. To proste połączenie jest ekspresowe w przygotowaniu, a smak na długo pozostaje w pamięci!

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Przepis na włoski makaron z "popiołem"

Składniki: 

  • 400 g makaronu penne, 
  • 150 g czarnych oliwek (wydrylowanych), 
  • 250 g sera gorgonzola, 
  • 300 g creme fraiche - można zastąpić śmietanką 36 proc. lub np. mascarpone, 
  • sól,
  • pieprz grubo mielony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od sosu - śmietankę, creme fraiche lub mascarpone umieszczamy w rondelku, lub na patelni i podgrzewamy. Następnie dodajemy ser gorgonzola. Całość dokładnie mieszamy i czekamy, aż ładnie się rozpuści. Wówczas zmniejszamy moc palnika na najmniejszy. 
  2. W osolonym wrzątku gotujemy makaron penne - ważne by pasta była al dente. 
  3. Do sosu dodajemy drobno pokrojone i wcześniej wydrylowane oliwki - to właśnie ten składnik ma imitować popiół. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ugotowany makaron i zanurzamy w kremowym sosie, tak by w całość był nim oblepiony.
  4. Na koniec doprawiamy danie solą i pieprzem. 
  5. Wskazówka - jeśli chcemy odrobinę wzbogacić nasze danie, warto zacząć od podsmażenia cebuli i czosnku, a następnie postępować zgodnie z przepisem powyżej. Warto jednak podkreślić, że wówczas sos nie będzie przygotowany według włoskiej tradycji. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.