-
Haps
-
Jak przygotować
- Śledzie w śmietanie - przepis na hit każdej prywatki w PRL. Co zrobić, żeby smakowały jak dawniej? Klucz to zalewa
Śledzie w śmietanie - przepis na hit każdej prywatki w PRL. Co zrobić, żeby smakowały jak dawniej? Klucz to zalewa
Śledzie w śmietanie to klasyk każdej rodzinnej uroczystości, czy spotkania ze znajomymi. To przepis uniwersalny i, mimo że w czasach PRL święcił tryumfy, dziś także nikt nie pogardzi dobrym śledzikiem. Jak zrobić śledzie w śmietanie, żeby smakowały jak za dawnych lat? Odpowiednio zamarynowana cebula to nośnik całego smaku.
Więcej przepisów na śledzie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
O tym, że dobry śledzik nie jest zły nie, ma co dyskutować. Polacy wręcz przepadają za śledziami, a sposobów na ich przygotowanie jest bez liku. Dziś jednak idziemy w klasykę i przedstawimy wam najprostszy przepis na śledzie w śmietanie z marynowaną cebulą. Są przepyszne i smakują dokładnie tak, jak u cioci na imieninach w osiemdziesiątym czwartym. Będą idealne na każdą okazję, a z powodu zbliżającej się Wielkanocy, warto ten przepis zapisać.
Śledzie w śmietane - przepis z marynowaną cebulą
Składniki:
- 8 płatów solonych śledzi
- 5 większych białych cebul
- kwaśna śmietana
- 3-4 ogórki kiszone
- 3 łyżki majonezu
- pół szklanki octu
- 4 szklanki wody
- 4 listki laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
Sposób wykonania:
- Przygotowanie zacznij od cebuli. Pokrój ją w półpiórka i włóż do miski. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj ziele, liście sól oraz cukier. Zagotuj i włóż cebulę. Wymieszaj i gotuj przez 10 minut, aż cebula lekko zmięknie. Całość odstaw na całą noc.
- Płaty śledziowe włóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je przez jakiś czas, w zależności od tego, jak słone mają być. Najlepiej wymienić wodę 2-3 razy podczas moczenia.
- Kiedy śledzie będą odpowiednio słone, osusz je i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, dodaj cebulę odcedzoną z zalewy oraz ogórki pokrojone w kostkę.
- Śmietanę wymieszaj z majonezem, odrobiną soli i pieprzu. Następnie przełóż do miski z pozostałymi składnikami i wymieszaj. Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce.