Śledzie w śmietanie - przepis na hit każdej prywatki w PRL. Co zrobić, żeby smakowały jak dawniej? Klucz to zalewa

Śledzie w śmietanie to klasyk każdej rodzinnej uroczystości, czy spotkania ze znajomymi. To przepis uniwersalny i, mimo że w czasach PRL święcił tryumfy, dziś także nikt nie pogardzi dobrym śledzikiem. Jak zrobić śledzie w śmietanie, żeby smakowały jak za dawnych lat? Odpowiednio zamarynowana cebula to nośnik całego smaku.

Więcej przepisów na śledzie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

O tym, że dobry śledzik nie jest zły nie, ma co dyskutować. Polacy wręcz przepadają za śledziami, a sposobów na ich przygotowanie jest bez liku. Dziś jednak idziemy w klasykę i przedstawimy wam najprostszy przepis na śledzie w śmietanie z marynowaną cebulą. Są przepyszne i smakują dokładnie tak, jak u cioci na imieninach w osiemdziesiątym czwartym. Będą idealne na każdą okazję, a z powodu zbliżającej się Wielkanocy, warto ten przepis zapisać. 

Śledzie w śmietane - przepis z marynowaną cebulą

Składniki:

  • 8 płatów solonych śledzi
  • 5 większych białych cebul
  • kwaśna śmietana
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • pół szklanki octu
  • 4 szklanki wody
  • 4 listki laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru

Sposób wykonania:

  1. Przygotowanie zacznij od cebuli. Pokrój ją w półpiórka i włóż do miski. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj ziele, liście sól oraz cukier. Zagotuj i włóż cebulę. Wymieszaj i gotuj przez 10 minut, aż cebula lekko zmięknie. Całość odstaw na całą noc.
  2. Płaty śledziowe włóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je przez jakiś czas, w zależności od tego, jak słone mają być. Najlepiej wymienić wodę 2-3 razy podczas moczenia.
  3. Kiedy śledzie będą odpowiednio słone, osusz je i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, dodaj cebulę odcedzoną z zalewy oraz ogórki pokrojone w kostkę. 
  4. Śmietanę wymieszaj z majonezem, odrobiną soli i pieprzu. Następnie przełóż do miski z pozostałymi składnikami i wymieszaj. Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.