Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, trwają pierwsze przygotowania i poszukiwania przepisu na ciekawe dania i wypieki. Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasyków takich jak np. babka marmurkowa. Kultowe ciasto warto jednak nico udoskonalić.
Babka marmurkowa z cytrynowym akcentem
Domowe wypieki to wyznacznik smaku, szczególnie te tradycyjne przygotowywane na specjalne okazje. Na wielkanocnym stole królują mazurki, serniki i klasyczna babka marmurkowa - to właśnie ona uchodzi za słodki synonim świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste, jednak klasyczną formułę warto odrobinę udoskonalić. Poza bazowymi produktami w składzie powinna znaleźć się też cytryna - zarówno odrobina soku, jak i otarta skórka. Efekt jest gwarantowany - wnętrze nie tylko będzie wilgotne i soczyste, uzyskamy także zjawiskowy i fenomenalny smak. W recepturze króluje jakość i prostota, jednak owocowy akcent totalnie zrewolucjonizuje znaną wszystkim klasykę.
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!
Przepis na babkę marmurkową z orzeźwiającą nutą
Składniki:
- 5 jajek,
- 200 g cukru pudru,
- 2 szklanki mąki,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki wody,
- cytryna,
- pół opakowania cukru waniliowego,
- 3 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
- Wodę mieszamy z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Masę dokładnie ubijamy na średnich obrotach miksera. Następnie stopniowo wbijamy jajka, cały czas miksując.
- Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas miksujemy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec wlewamy sok z połowy cytryny i skórkę (bez białych błonek) z dokładnie sparzonego owocu.
- Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z części dodajemy kakao. Mieszamy i ponownie łączymy obie masy, tworząc charakterystyczne wzory z czekoladowej wersji.
- Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia bab - pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni. Tak przygotowany wypiek studzimy, a następnie dekorujemy. Świetnie sprawdzi się lukier, cukier puder lub polewa czekoladowa.