Babka marmurkowa - przepis na klasykę z ciekawym akcentem. Banalna, choć wygląda na trudną

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych łakoci, ale też słodkich akcentów. Przepisem idealnym jest babka marmurkowa z odrobiną skórki z cytryny. Owocowy dodatek gwarantuje ciekawy smak, ale i pulchną, wilgotną strukturę ciasta.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, trwają pierwsze przygotowania i poszukiwania przepisu na ciekawe dania i wypieki. Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasyków takich jak np. babka marmurkowa. Kultowe ciasto warto jednak nico udoskonalić. 

Babka marmurkowa z cytrynowym akcentem 

Domowe wypieki to wyznacznik smaku, szczególnie te tradycyjne przygotowywane na specjalne okazje. Na wielkanocnym stole królują mazurki, serniki i klasyczna babka marmurkowa - to właśnie ona uchodzi za słodki synonim świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste, jednak klasyczną formułę warto odrobinę udoskonalić. Poza bazowymi produktami w składzie powinna znaleźć się też cytryna - zarówno odrobina soku, jak i otarta skórka. Efekt jest gwarantowany - wnętrze nie tylko będzie wilgotne i soczyste, uzyskamy także zjawiskowy i fenomenalny smak. W recepturze króluje jakość i prostota, jednak owocowy akcent totalnie zrewolucjonizuje znaną wszystkim klasykę.  

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Przepis na babkę marmurkową z orzeźwiającą nutą 

Składniki: 

  • 5 jajek, 
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki wody,
  • cytryna,
  • pół opakowania cukru waniliowego,
  • 3 łyżki kakao. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wodę mieszamy z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Masę dokładnie ubijamy na średnich obrotach miksera. Następnie stopniowo wbijamy jajka, cały czas miksując. 
  2. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas miksujemy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec wlewamy sok z połowy cytryny i skórkę (bez białych błonek) z dokładnie sparzonego owocu. 
  3. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z części dodajemy kakao. Mieszamy i ponownie łączymy obie masy, tworząc charakterystyczne wzory z czekoladowej wersji. 
  4. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia bab - pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni. Tak przygotowany wypiek studzimy, a następnie dekorujemy. Świetnie sprawdzi się lukier, cukier puder lub polewa czekoladowa. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA