Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!
Przepis na babkę wielkanocną to coś, czego poszukujemy niemal każdej wiosny. W końcu trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez tradycyjnych przysmaków. Jak upiec kultowe ciasto, aby zachwycić najbardziej wymagających? Liczy się sprawdzona receptura.
Wielkanocna babka cytrynowa. Puszysta i delikatna
Zanim przyrządzimy daną potrawę, czy deser najczęściej wizualizujemy sobie jej wygląd, konsystencję oraz smak. Nie inaczej jest w przypadku pieczenia babki. Najlepsze ciasto na Wielkanoc powinno być puszyste, ale także lekko wilgotne w środku i oczywiście cytrynowe. Zdarza się jednak, że wypiek jest twardy i suchy. Wiemy, jak uniknąć takiego finału. Oto najlepszy przepis na babkę wielkanocną.
Składniki:
- szklanka mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek,
- 200 g masła,
- 300 g cukru,
- skórka oraz sok z jednej cytryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Lukier:
- łyżka soku z cytryny,
- szklanka cukru pudru,
- łyżka gorącej wody.
Kluczem do udanej babki cytrynowej jest dokładne wymieszanie ciasta. Jednak nie należy robić tego zbyt długo, a jedynie do momentu połączenia składników. W przeciwnym razie staną się ciężkie i może wyjść zakalec. Pamiętajmy także o tym, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na cytrynową babkę wielkanocną. Sposób przygotowania
- Do wysokiej misy przesiewamy mąkę tortową oraz ziemniaczaną, dodajemy proszek do pieczenia.
- Masło roztapiamy w rondelku i ostawiamy do przestygnięcia.
- Jajka wybijamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier. Ucieramy za pomocą miksera, do momentu potrojenia objętości i powstania puszystej konsystencji.
- Następnie stopniowo dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. W tym momencie zmniejszamy obroty miksera.
- Powoli wlewamy ostudzone masło. Miksujemy do momentu połączenia składników.
- Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, ścieramy skórkę z jednego owocu.
- Za pomocą łyżki delikatnie mieszamy.
- Formę do babki wielkanocnej smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto.
- Babkę cytrynową pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 45 minut.
- Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, dokładnie mieszamy.
- Kiedy ciasto będzie już gotowe, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie polewamy babkę lukrem.