Przepis na babkę wielkanocną - cytrynową i puszystą. Nawet teściowa zamilknie i skupi się na smaku

Babka cytrynowa to tradycyjne ciasto, które pojawia się na stołach przynajmniej raz w roku. O ile jego przygotowanie nie jest wyjątkowo trudne, o tyle nie zawsze udaje się uzyskać odpowiednią konsystencję. Dlatego tak istotny jest sprawdzony przepis na babkę wielkanocną. Piekąc ją w swoim domu, zachwycisz nawet wybredną teściową.
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Przepis na babkę wielkanocną to coś, czego poszukujemy niemal każdej wiosny. W końcu trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez tradycyjnych przysmaków. Jak upiec kultowe ciasto, aby zachwycić najbardziej wymagających? Liczy się sprawdzona receptura.

Wielkanocna babka cytrynowa. Puszysta i delikatna

Zanim przyrządzimy daną potrawę, czy deser najczęściej wizualizujemy sobie jej wygląd, konsystencję oraz smak. Nie inaczej jest w przypadku pieczenia babki. Najlepsze ciasto na Wielkanoc powinno być puszyste, ale także lekko wilgotne w środku i oczywiście cytrynowe. Zdarza się jednak, że wypiek jest twardy i suchy. Wiemy, jak uniknąć takiego finału. Oto najlepszy przepis na babkę wielkanocną.

Składniki:

  • szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 5 jajek,
  • 200 g masła,
  • 300 g cukru,
  • skórka oraz sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Lukier:

  • łyżka soku z cytryny,
  • szklanka cukru pudru,
  • łyżka gorącej wody.

Kluczem do udanej babki cytrynowej jest dokładne wymieszanie ciasta. Jednak nie należy robić tego zbyt długo, a jedynie do momentu połączenia składników. W przeciwnym razie staną się ciężkie i może wyjść zakalec. Pamiętajmy także o tym, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na cytrynową babkę wielkanocną. Sposób przygotowania

  1. Do wysokiej misy przesiewamy mąkę tortową oraz ziemniaczaną, dodajemy proszek do pieczenia.
  2. Masło roztapiamy w rondelku i ostawiamy do przestygnięcia.
  3. Jajka wybijamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier. Ucieramy za pomocą miksera, do momentu potrojenia objętości i powstania puszystej konsystencji.
  4. Następnie stopniowo dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. W tym momencie zmniejszamy obroty miksera. 
  5. Powoli wlewamy ostudzone masło. Miksujemy do momentu połączenia składników.
  6. Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, ścieramy skórkę z jednego owocu.
  7. Za pomocą łyżki delikatnie mieszamy.
  8. Formę do babki wielkanocnej smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto.
  9. Babkę cytrynową pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 45 minut.
  10. Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, dokładnie mieszamy. 
  11. Kiedy ciasto będzie już gotowe, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie polewamy babkę lukrem.
Więcej o: