Szare kluski - przepis babci. Sprawdza się świetnie, gdy do wypłaty jeszcze trochę, a w portfelu pusto

Szare kluski - przepis babci, który potrafi uratować życie, gdy do wypłaty jeszcze daleko, a portfel jest już pusty. To tani obiad - świetny na szalejącą inflację, ale trzeba przyznać, że i tak smakuje obłędnie.

Przygotowanie szarych klusków jest banalnie proste, jednak warto zastosować się do przepisu, a przede wszystkim proporcji w nim zawartych. Wówczas będziemy mieć pewność, że ziemniaczane kluchy kładzione łyżką nie będą twarde.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Szare kluski - przepis babci. Tanie, ale obłędnie pyszne danie

Choć dawniej szare kluski były uznawane za danie dla biedoty, dziś zajadamy się nimi wszyscy. Nie zmieniło się jednak to, że to niezwykle tanie danie, więc to świetna propozycja na szalejącą drożyznę. Co więcej, wszystkie potrzebne składniki na pewno znajdziesz w kuchni.

Galareta (zdjęcie ilustracyjne)Potrawy z PRL, którymi się zajadaliśmy. Niektóre już trącą myszką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 duże jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie  1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • wędzony boczek podsmażony z cebulką bądź kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie).

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki - przepis Magdy Gessler (zdjęcie ilustracyjne)Naleśniki - przepis Magdy Gessler. Zdradza, co zrobić, by były jak obłoczki

Przepis na kluski rzucane łyżką. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, a następnie dokładnie myjemy. Ścieramy je na drobnych oczkach tarki, tak jak na placki ziemniaczane.
  2. Odciskamy sok z ziemniaków, pamiętając, że powinny być nieco wilgotne. Płyn z odciskania odstawiamy i czekamy, aż na dno opadnie skrobia. Następnie odlewamy wodę, a skrobię dodajemy do ziemniaków.
  3. Dodajemy resztę składników - mąkę, jajko oraz sól i pieprz, a następnie dokładnie mieszamy. Masa ziemniaczana na szare kluski powinna przypominać gęstą kaszkę, ale po nabraniu na łyżkę nie powinna z niej łatwo spadać. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.
  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Za pomocą natłuszczonej łyżki nabieramy porcję ciasta na kluski i zanurzamy ją w wodzie.
  5. Kluski szare gotujemy partiami przez ok. 4-5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Najlepiej smakują okraszone skwarkami z boczku lub podane z łyżką kwaśnej śmietany.
Więcej o: