Jak zrobić nuggetsy z kurczaka? Aromatyczny dodatek i złota panierka sprawią, że fastfoodowe kąski schowają się w kąt

Jak zrobić nuggetsy z kurczaka, żeby smakowały tak dobrze, jak w popularnych barach szybkiej obsługi? Te smaczne kąski są banalne w wykonaniu, a nasz sekretny składnik sprawi, że to będą najlepsze nuggetsy, jakie jedliście. Jaki jest ich sekret? Odrobina parmezanu to strzał w dziesiątkę. Do tego chrupiąca panierka i domowy sos czosnkowy i można zaczynać ucztę.

Więcej przepisów na pyszne przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nuggetsy z kurczaka kochają szczególnie dzieci, ale nie brakuje także dorosłych entuzjastów drobiowych kąsków. Dziś mamy przepis idealny na każdą imprezę i do ulubionego serialu - nuggesty z parmezanem. Jak się za nie zabrać? Nic prostszego - wyjmij malakser z kuchennej szafki i bierz się do pracy. 

Jak zrobić nuggetsy z kurczaka? Prosty i szybki przepis

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4-5 łyżek drobno startego parmezanu
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka ziemniaczana
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone oregano, szczypta ostrej papryczki
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Mięso z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i oczyść z błonek. Następnie włóż do malaksera i rozdrobnij. Dodaj 4 łyżki startego parmezanu oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. 
  2. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i formuj z nich okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki. Nie muszą mieć perfekcyjnego kształtu. 
  3. Roztrzep jajko, dodaj odrobinę soli. Na jeden z talerzy wsyp trochę mąki ziemniaczanej, na drugi - bułkę tartą wymieszaną z łyżką parmezanu. 
  4. Nuggetsy obtaczaj najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim oleju, aż panierka apetycznie się zezłoci.

Tak przygotowane nuggetsy smakują świetnie z każdym sosem. Możesz podawać je także jako danie obiadowe z frytkami i świeżą surówką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA