Więcej przepisów na pyszne mięsa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Golonka to mięso, które jest dość wymagające - żeby mięso smakowało dobrze, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie idealnej golonki składa się z trzech etapów - marynaty, gotowania i pieczenia. Pierwszy krok jest najważniejszy, bo właśnie na tym etapie golonka nabiera smaku i aromatu. Żeby odnieść golonkowy sukces, nie żałuj liści laurowych - golonka je uwielbia. Nie mniej ważne są także warzywa, a szczególnie nać selera lub świeży lubczyk.
Golonka - przepis na mięsną ucztę
Składniki:
- 2 golonki (lub więcej, jeśli np. spodziewasz się gości)
- zimna woda
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 pęczki włoszczyzny (najlepiej, żeby znalazła się też nać selera lub pietruszki)
- sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie (3 łyżki), liście laurowe (12-16 sztuk) opcjonalnie kilka goździków
Sposób wykonania:
- Do dużej miski lub garnka wlej wodę (ok. 2 litrów). Dodaj 4 pełne łyżki soli, obrane i oczyszczone warzywa (1 pęczek), 2 łyżki ziela angielskiego, 8-10 listków laurowych, czarny pieprz i opcjonalnie kilka goździków. Zamieszaj, by sól się rozpuściła. Do solanki włóż golonki, garnek przykryj pokrywką i włóż do lodówki na dwie doby.
- Po upływie 48 godzin odcedź mięso z solanki, usuń przyprawy i warzywa, następnie zalej golonki świeżą, zimną wodą, dodaj warzywa z drugiego pęczka i resztę przypraw, a także 2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie).
- Golonki gotuj na bardzo wolnym ogniu przez około 2 godziny. Kiedy mięso się gotuje, przygotuj sos do posmarowania golonek. Do miski włóż 3 łyżki musztardy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę sosu sojowego, pół szklanki piwa i pół szklanki wywaru, w którym golonka się gotuje.
- Ugotowane golonki przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i posmaruj je sosem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 2 i pół godziny, co jakiś czas podlewając golonkę wytopionym płynem.
Tak przygotowana golonka to uczta dla każdego mięsożercy. Świetnie smakuje z zasmażaną kapustą lub buraczkami.