Golonka - przepis na solidną porcję smaku. Będzie wręcz się rozpadać dzięki marynacie - nie żałuj zielonych listków

Jeśli masz ochotę na solidną porcję dobrego mięsiwa, mamy coś specjalnie dla ciebie. Golonka z tego przepisu to mięsny raj. Jest delikatna i aromatyczna, a to wszystko dzięki wyrazistej marynacie. Jak zrobić golonkę tak pyszną, że sama Magda Gessler by odleciała? Oto przepis na prawdziwą mięsną ucztę.

Więcej przepisów na pyszne mięsa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Golonka to mięso, które jest dość wymagające - żeby mięso smakowało dobrze, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie idealnej golonki składa się z trzech etapów - marynaty, gotowania i pieczenia. Pierwszy krok jest najważniejszy, bo właśnie na tym etapie golonka nabiera smaku i aromatu. Żeby odnieść golonkowy sukces, nie żałuj liści laurowych - golonka je uwielbia. Nie mniej ważne są także warzywa, a szczególnie nać selera lub świeży lubczyk.

Golonka - przepis na mięsną ucztę

Składniki:

  • 2 golonki (lub więcej, jeśli np. spodziewasz się gości)
  • zimna woda
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 pęczki włoszczyzny (najlepiej, żeby znalazła się też nać selera lub pietruszki)
  • sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie (3 łyżki), liście laurowe (12-16 sztuk) opcjonalnie kilka goździków

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski lub garnka wlej wodę (ok. 2 litrów). Dodaj 4 pełne łyżki soli, obrane i oczyszczone warzywa (1 pęczek), 2 łyżki ziela angielskiego, 8-10 listków laurowych, czarny pieprz i opcjonalnie kilka goździków. Zamieszaj, by sól się rozpuściła. Do solanki włóż golonki, garnek przykryj pokrywką i włóż do lodówki na dwie doby. 
  2. Po upływie 48 godzin odcedź mięso z solanki, usuń przyprawy i warzywa, następnie zalej golonki świeżą, zimną wodą, dodaj warzywa z drugiego pęczka i resztę przypraw, a także 2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie).
  3. Golonki gotuj na bardzo wolnym ogniu przez około 2 godziny. Kiedy mięso się gotuje, przygotuj sos do posmarowania golonek. Do miski włóż 3 łyżki musztardy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę sosu sojowego, pół szklanki piwa i pół szklanki wywaru, w którym golonka się gotuje. 
  4. Ugotowane golonki przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i posmaruj je sosem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 2 i pół godziny, co jakiś czas podlewając golonkę wytopionym płynem.

Tak przygotowana golonka to uczta dla każdego mięsożercy. Świetnie smakuje z zasmażaną kapustą lub buraczkami

Więcej o:
Copyright © Agora SA