• Link został skopiowany

Golonka - przepis na solidną porcję smaku. Będzie wręcz się rozpadać dzięki marynacie - nie żałuj zielonych listków

Jeśli masz ochotę na solidną porcję dobrego mięsiwa, mamy coś specjalnie dla ciebie. Golonka z tego przepisu to mięsny raj. Jest delikatna i aromatyczna, a to wszystko dzięki wyrazistej marynacie. Jak zrobić golonkę tak pyszną, że sama Magda Gessler by odleciała? Oto przepis na prawdziwą mięsną ucztę.
Golonka
juefraphoto /Shutterstock

Więcej przepisów na pyszne mięsa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Golonka to mięso, które jest dość wymagające - żeby mięso smakowało dobrze, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie idealnej golonki składa się z trzech etapów - marynaty, gotowania i pieczenia. Pierwszy krok jest najważniejszy, bo właśnie na tym etapie golonka nabiera smaku i aromatu. Żeby odnieść golonkowy sukces, nie żałuj liści laurowych - golonka je uwielbia. Nie mniej ważne są także warzywa, a szczególnie nać selera lub świeży lubczyk.

Golonka - przepis na mięsną ucztę

Składniki:

  • 2 golonki (lub więcej, jeśli np. spodziewasz się gości)
  • zimna woda
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 pęczki włoszczyzny (najlepiej, żeby znalazła się też nać selera lub pietruszki)
  • sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie (3 łyżki), liście laurowe (12-16 sztuk) opcjonalnie kilka goździków

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski lub garnka wlej wodę (ok. 2 litrów). Dodaj 4 pełne łyżki soli, obrane i oczyszczone warzywa (1 pęczek), 2 łyżki ziela angielskiego, 8-10 listków laurowych, czarny pieprz i opcjonalnie kilka goździków. Zamieszaj, by sól się rozpuściła. Do solanki włóż golonki, garnek przykryj pokrywką i włóż do lodówki na dwie doby. 
  2. Po upływie 48 godzin odcedź mięso z solanki, usuń przyprawy i warzywa, następnie zalej golonki świeżą, zimną wodą, dodaj warzywa z drugiego pęczka i resztę przypraw, a także 2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie).
  3. Golonki gotuj na bardzo wolnym ogniu przez około 2 godziny. Kiedy mięso się gotuje, przygotuj sos do posmarowania golonek. Do miski włóż 3 łyżki musztardy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę sosu sojowego, pół szklanki piwa i pół szklanki wywaru, w którym golonka się gotuje. 
  4. Ugotowane golonki przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i posmaruj je sosem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 2 i pół godziny, co jakiś czas podlewając golonkę wytopionym płynem.

Tak przygotowana golonka to uczta dla każdego mięsożercy. Świetnie smakuje z zasmażaną kapustą lub buraczkami

Więcej o: