Zupa porowa to świetny pomysł na szybki obiad, który nie tylko nasyci, ale również genialnie smakuje. Przepis jest bardzo prosty, a oprócz porów i ziemniaków na liście składników znajdują się dwa nieodzowne produkty - kremowy ser i aromatyczna, korzenna przyprawa. Dołóż do tego ziołowe grzanki i obiad mistrzów gotowy.
Joerg Beuge /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na szybkie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Zupa porowa to propozycja na codzienny obiad w dwa kwadranse, ale także jako popisowe danie podczas rodzinnych uroczystości. Przepis jest banalny i każdy świetnie sobie z nim poradzi, a dodatek topionego sera oraz gałki muszkatołowej sprawi, że ochom i achom nie będzie końca.
Zupa porowa z serkiem topionym - przepis na szybki obiad
Składniki:
3 średnie pory
3 ziemniaki
1 większa cebula
3-4 ząbki czosnku
ok. 100-150 g serka topionego ziołowego
łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ok. 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
opcjonalnie: 2 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób wykonania:
W większym garnku rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekanego pora i podsmażaj na dużym ogniu, cały czas mieszając.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka i podsmażaj całość przez 5 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj serek topiony pokrojony na kawałki i kiedy się rozpuści, zmiksuj całość blenderem ręcznym. Na tym etapie dodaj także zahartowaną śmietanę.
Dopraw zupę do smaku płaską łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu i łyżeczką gałki muszkatołowej. Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z grzankami, chipsami z boczku lub groszkiem ptysiowym.