Zupa porowa, czyli najlepszy pomysł na szybki obiad. Dodaj ser i korzenną przyprawę, a smak wystrzeli cię z kapci

Zupa porowa to świetny pomysł na szybki obiad, który nie tylko nasyci, ale również genialnie smakuje. Przepis jest bardzo prosty, a oprócz porów i ziemniaków na liście składników znajdują się dwa nieodzowne produkty - kremowy ser i aromatyczna, korzenna przyprawa. Dołóż do tego ziołowe grzanki i obiad mistrzów gotowy.

Więcej przepisów na szybkie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa porowa to propozycja na codzienny obiad w dwa kwadranse, ale także jako popisowe danie podczas rodzinnych uroczystości. Przepis jest banalny i każdy świetnie sobie z nim poradzi, a dodatek topionego sera oraz gałki muszkatołowej sprawi, że ochom i achom nie będzie końca. 

Zupa porowa z serkiem topionym - przepis na szybki obiad

Składniki:

  • 3 średnie pory
  • 3 ziemniaki
  • 1 większa cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. 100-150 g serka topionego ziołowego
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ok. 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • opcjonalnie: 2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:

  1. W większym garnku rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekanego pora i podsmażaj na dużym ogniu, cały czas mieszając. 
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka i podsmażaj całość przez 5 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj serek topiony pokrojony na kawałki i kiedy się rozpuści, zmiksuj całość blenderem ręcznym. Na tym etapie dodaj także zahartowaną śmietanę. 
  4. Dopraw zupę do smaku płaską łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu i łyżeczką gałki muszkatołowej. Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z grzankami, chipsami z boczku lub groszkiem ptysiowym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.