Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Aura, która panuje za oknami, nie jest w ostatnich dniach zbyt łaskawa, co jest także powodem wielu przeziębień i sezonowych chorób. Warto zwalczyć problem od tzw. kuchni i zamiast faszerować się lekami, zastąpić niektóre z nich sprawdzonymi, domowymi sposobami. Mowa tu o syropie z cebuli, którego zbawienne działanie znały już nasze prababcie.
Cebula jest warzywem o wielu cennych właściwościach - poza znakomitym smakiem, który jest bazą dla wielu dań, jest także składnikiem domowych medykamentów. Jej fenomen jest ściśle związany ze składem chemicznym - obfituje w substancje bakteriobójcze, a także duże pokłady witaminy C. W wielu domach to sprawdzona metoda na infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych, a także kaszel czy przeziębienie. Najczęściej syrop podajemy dzieciom, jednak dorośli także śmiało mogą z niego korzystać - efekty będą równie zaskakujące.
Najważniejszymi właściwościami naturalnego syropu z cebuli jest:
Domowej roboty syrop z cebuli to prawdziwy skarb, który wymaga jedynie dwóch składników i odpowiedniego przygotowania. W tym celu musimy nabyć dobrej jakości cebulę - dosłownie kilka sztuk oraz cukier. Potrzebny będzie także szklany słój, w którym będziemy układać warstwami warzywo na przemian ze słodkimi kryształkami.
Zatem zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka lub okręgi. Następnie przekładamy porcjami produkt do słoja, zasypujemy cukrem i nakładamy kolejną warstwę cebuli. Tak przygotowane składniki odkładamy na całą noc, by warzywo puściło soki. Wówczas dodatkowo ugniatamy produkty, tak by zmiękczyć cebulę. Syrop jest gotowy do podania - tak przygotowany można przechowywać do kilku dni.
Warto podkreślić, że domowy medykament nie należy traktować jak lekarstwo. Należy pamiętać także o dawkowaniu. Jeśli chodzi o dzieci zmagające się z infekcją, podajemy jedną łyżeczkę trzy razy dziennie. Osoby dorosłe, z uwagi na większą masę ciała, mogą stosować produkt trzy razy dziennie w dawce dwóch łyżeczek.